Odvaha postaviť sa diktátorovi. Na zatknutie bývalého veľvyslanca reagovali aj poslanci

TA3 TASR
12.8.2021 16:11

Bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu považuje nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Valášek za slušného človeka, ktorý mal odvahu postaviť sa diktátorovi. Podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer-SD) v reakcii na zadržanie Leščeňu uviedol, že bezdôvodná kriminalizácia opozície v demokratickej krajine je neprípustná.

Odvaha postaviť sa diktátorovi. Na zatknutie bývalého veľvyslanca reagovali aj poslanci
TASR/Martin Baumann

"Stretol som sa s ním osobne, poznám ho ako slušného človeka, ktorý mal odvahu postaviť sa diktátorovi. Vedel, že ho to bude stáť zamestnanie. Že skončí v cele, to je už smutným dôkazom paranoje a pomstychtivosti režimu, ktorý drží aktuálne vo väzbe vyše 600 politických väzňov - tým prečíslil mnohé bývalé komunistické režimy vo východnej Európe," reagoval pre TASR Valášek.

Blanár pre TASR uviedol, že nepozná dôvody zatknutia bývalého veľvyslanca, ale akákoľvek bezdôvodná kriminalizácia opozície v demokratickej krajine je podľa neho neprípustná. "Každá vládna moc, ktorá nedokáže vládnuť hodnotovo a presvedčiť ľudí o svojej kompetentnosti, sa uchyľuje k takýmto praktikám, ako je to, bohužiaľ, v súčasnosti aj na Slovensku," doplnil podpredseda parlamentu.

Leščeňa bol zadržaný spolu s ďalšími zástupcami opozičnej platformy Schod. Bieloruské úrady vykonali domové prehliadky u viac ako 30 delegátov tejto platformy. Prehľadali aj Leščeňov byt. Následne ho zadržali a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe.

 

Leščeňa v auguste 2020 vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po prezidentských voľbách. Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Leščeňu z tejto funkcie oficiálne odvolal 24. augusta 2020

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok