V Minsku zadržali bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku. Podporil protesty proti Lukašenkovi

TA3 TASR
12.8.2021 13:25

Polícia v Minsku zadržala bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu. Ten ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva verejne podporil minuloročné protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Vo štvrtok o tom informoval portál Belsat.eu.

Leščeňa bol zadržaný spolu s ďalšími zástupcami opozičnej platformy Schod. Bieloruské úrady vykonali domové prehliadky u viac ako 30 delegátov tejto platformy. Prehľadali aj Leščeňov byt. Následne ho zadržali a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 20. júla počas stretnutia s bieloruskými diplomatmi varoval, že tí, "ktorí nebudú stáť pri národe, krajine a prezidentovi, pocítia následky svojho konania", napísal Belsat.eu.

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa v auguste 2020 vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po prezidentských voľbách.

"Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v rámci pokojných sprievodov, aby bolo ich hlas počuť," uviedol Leščeňa vo videu zverejnenom na portáli YouTube. Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Lukašenko Leščeňu z postu oficiálne odvolal 24. augusta 2020. Leščeňa bol v rokoch 2002 až 2006 Lukašenkovým asistentom pre zahraničnopolitické a zahraničnoekonomické záležitosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok