Neuveríte, čo všetko zrýchľuje náš metabolizmus. Horúčka je vítaná

TA3/bd
12.8.2021 09:00

Metabolizmus vášho tela zahŕňa všetky chemické a biologické procesy nevyhnutné na premenu jedla na energiu a jej využitie. To zahŕňa trávenie, vylučovanie, krvný obeh, reguláciu teploty, dýchanie, produkciu hormónov, funkciu svalov, opravu buniek a rast nových. Čo sa deje s metabolizmom, keď ochoriete?

Neuveríte, čo všetko zrýchľuje náš metabolizmus. Horúčka je vítaná
Pexels

Horúčka všetko zrýchľuje

Vaša telesná teplota sa mierne líši v závislosti od dennej doby a aktivity, ale lekári považujú 37°C  za normálnu telesnú teplotu. Vaše telo reguluje teplotu zvýšením alebo znížením produkcie potu, vysielaním signálov do vášho mozgu, aby hľadalo iné prostredie a pohybom krvi k pokožke. Keď ochoriete, v dôsledku invázie vírusu alebo baktérie, bunky vášho imunitného systému produkujú protilátky na boj proti cudzím útočníkom. Táto zvýšená aktivita v tele spôsobuje zvýšenie telesnej teploty, čo spôsobuje horúčku.

INFO: Keď ochoriete, metabolizmus sa nespomalí, v skutočnosti sa zrýchľuje v boji proti chorobe.

horucka Pexels

Výhody horúčky

Horúčka sa vyskytuje ako prirodzený obranný mechanizmus a vo väčšine prípadov slúži dôležitému účelu. Invázia cudzou látkou spôsobí zvýšenie vášho metabolizmu a zvýšenie telesnej teploty, aby sa vytvorilo prostredie nehostinné pre cudzieho útočníka. Baktériám a vírusom sa pri normálnych telesných teplotách darí, rastú a množia sa, ale pri vyšších teplotách nedokážu prežiť.

choroba chripka Pexels

Zvýšený cukor pri strese

Sacharidy pozostávajú zo spojených molekúl cukru. Vaše telo ich rozloží na jednotlivé molekuly a premení na glukózu (krvný cukor). Tá slúži ako hlavný zdroj energie pre bunky. Počas konzumácie jedla sa hladina glukózy v krvi zvyšuje, čo stimuluje pankreas k produkcii inzulínu. Ten sa viaže na špeciálne receptory v bunkách, čo umožňuje bunke absorbovať a využiť glukózu. V stresových podmienkach, napríklad keď ste chorí, vaše telo zvyšuje rýchlosť produkcie glukózy, čo prispieva k zvýšenému metabolizmu.

choroba Pexels

Pomalý metabolizmus

Aj keď ochorenie spôsobené vírusovými alebo bakteriálnymi infekciami môže spôsobiť zvýšenie vášho metabolizmu, pomalý metabolizmus môže byť znakom ochorenia. Medzi príznaky pomalého metabolizmu patrí únava, zápcha, citlivosť na chlad, svalové kŕče, podráždenosť a priberanie. Ak sa u vás vyskytnú z neznámej príčiny, poraďte sa so svojím lekárom. Pomalý metabolizmus môže nastať v dôsledku ochorení štítnej žľazy, ako je hypotyreóza, cukrovka a hormonálna nerovnováha.

Témy: Glukóza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok