Nemaskujte zápach z úst pod rúškom: Dôvody môžu byť vážne, riešte ich

TA3/bd
11.8.2021 18:30

Pokiaľ ide o maskovanie nepríjemností spojených so zápachom z úst, veľa ľudí sa spolieha práve na rúško, ktoré je prvou a celkom spoľahlivou bariérou. Rúška, ktoré prekrývajú ústa a nos síce vytvárajú uzavreté vzduchové vrecko, no zhromažďujú náš dych. Svoje pachy znova vdychujeme späť do nosa. Nosenie rúška môže túto situáciu pre nás ešte zhoršiť.

Nemaskujte zápach z úst pod rúškom: Dôvody môžu byť vážne, riešte ich
Pexels

Keď nosíte rúško, máte tendenciu dýchať ústami namiesto nosa, čo vedie k zníženiu produkcie slín. Sliny pomáhajú udržiavať zdravú rovnováhu v našich ústach, čistia zuby a pomáhajú bojovať so zlými baktériami. Keď je táto rovnováha narušená, má to za následok práve zlý dych. Ponúkame návod, ako eliminovať zapáchajúci dych.    

1. Majte čisté zuby

Vďaka sociálnemu dištancovaniu v práci a práce z domu, mnohí z nás odložili osobnú hygienu na vedľajšiu koľaj. Ale ak sa o zuby nestaráte, podporujete rast baktérií spôsobujúcich zápach z úst, ktoré prirodzene žijú vo vašich ústach. Čistite si zuby dvakrát denne nielen zubnou pastou obsahujúcou fluór, ale aj medzizubné priestory. Vyčistite si tiež jazyk, aby ste odstránili baktérie, ktoré prispievajú k zápachu, vrátane zadnej časti jazyka, kde sa nachádza väčšina z nich. 

Tip: Pomôcť môžu aj ústne vody. Hľadajte také, ktoré obsahujú antibakteriálnu zložku.

zuby Pexels

2. Pozor na to, čo jete

Aj potraviny, ako je cesnak a cibuľa môžu spôsobiť zápach z úst. Chemikálie, ktoré spôsobujú ich zápach, sa absorbujú do vášho krvného obehu a odtiaľ do vašich pľúc, kde sú vydychované. Strava s vysokým obsahom bielkovín je tiež spojená so zlým dychom, pretože vás nútia do ketózy. Ide o stav, kedy vaše telo začne spaľovať tukové bunky na energiu. To vytvára odpadové produkty nazývané ketóny, ktorých sa vaše telo zbavuje močom a dychom.

3. Zabráňte suchu v ústach

Je dôležité zostať dobre hydratovaný, pomáha to udržať ústa vlhké a zabrániť premnoženiu baktérií. Snažte sa mať vždy po ruke vodu alebo nápoje bez cukru, ktoré môžete často popíjať, a nepreháňajte to s kofeínom, ktorý rovnako vysušuje ústa. Žujte žuvačku bez cukru alebo cmúľajte cukríky bez cukru, aby ste stimulovali tok slín.

Môžete tiež vyskúšať ústnu vodu zameranú na sucho v ústach. Hľadajte takú, ktorá obsahuje xylitol, pomáha zlepšovať sucho v ústach a skutočne brzdí rast baktérií, o ktorých je známe, že spôsobujú zubný kaz.

rusko Pixabay

4. Rúško pravidelne čistite

Keď nosíte rúško, častice z vášho dychu na ňom pristanú a nakoniec môžu samé spôsobiť podivný zápach. Rovnako ako každý iný kus oblečenia, bavlnené masky by mali byť pravidelne čistené. V ideálnom prípade si rúško perte aj každý deň. Môžete ho hodiť do bežnej bielizne, alebo ak periete ručne, látkovú masku namočte na päť minút do horúcej vody. 

5. Alergici, preplachujte si nos

Ľudia so sezónnymi alergiami majú výrazne väčšiu pravdepodobnosť zápachu z úst než ostatní. Dôvodom je, že hlien zo zadnej časti môže spôsobiť zápach z úst tým, že poskytne zdroj potravy pre baktérie. Používajte fyziologický roztok na preplachovanie nosa, ktorý vyčistí nosové cesty od prebytočného odpadu, ako aj ďalších liekov, ktoré vám pomáhajú dostať alergiu pod kontrolu, ako sú steroidné nosové spreje a antihistaminiká.

zub yzubar Pixabay

6. Navštívte svojho zubára

Pravidelné čistenie zubov bojuje proti ochoreniu ďasien, ktoré môže prispievať k zápachu z úst. Až 80 percent ľudí s ochorením ďasien má aj zlý dych. Rovnaké baktérie na vašich zuboch a ďasnách, ktoré spôsobujú zápach z úst, tiež spôsobujú ochorenie ďasien a zubný kaz. Ak sa nelieči, vaše ďasná sa nakoniec odtiahnu od zubov, vytvoria hlboké vrecká, ktoré sa môžu zaplniť baktériami spôsobujúcimi zápach. 

rusko Pexels

7. Vylúčte iné zdravotné problémy

Váš zapáchajúci dych môže byť dôsledkom aj iného zdravotného problému, ako je zápal prínosových dutín, reflux žalúdka alebo cukrovka. Jednou z bežných príčin sú mandľové kamene, keď sa jedlo alebo iné úlomky zachytia v štrbinách vašich mandlí a stvrdnú a zvápenatejú. Dôkladné čistenie zubov, jazyka a kloktanie slanou vodou po jedle môže problém vyriešiť. Ak pretrváva, budete potrebovať tzv. tonzilektómiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok