Čistiť si zuby pred alebo po raňajkách? Robíme to všetci zle

TA3/bd
23.7.2021 18:00

Ak sa zobudíte s ranným dračím dychom, čo prvé urobíte? Umyjete si zuby. Váš dych je okamžite sviežejší. Nevýhodou je, že ak raňajkujete alebo pijete kávu, odídete z domu s jedlom uviaznutým v zuboch. Myšlienka na ranné čistenie zubov vás necháva ľahostajnými, veď ste ich umyli. Chyba...

Čistiť si zuby pred alebo po raňajkách? Robíme to všetci zle
Pixabay

Pokiaľ dodržiavate čistiacu rutinu a umývate si zuby aj večer pred spaním, je to skvelý rituál, ktorý vám pomáha aj s ranným plakom, ktorý nie je až taký silný. Ako sa teda postarať o zuby ráno? Vybehnúť po raňajkách do práce s tým, že ste zvyšky jedla spláchli zo zubov rannou kávou? 

Ak si nezmyjete kúsky ranného jedla, zostanú vám v medzizubnom priestore a na zuboch. Umožňujete tým, aby sa cukor a sacharidy - základná potrava pre baktérie - držali na nich dlhšie, čo pomáha ich množeniu. Ak si už pred odchodom z domu nechcete znova umývať zuby, vypláchnite si zuby aspoň ústnou vodou. 

zuby Pixabay

Záleží na tom, čo raňajkujete?

Konzumácia pomarančového džúsu alebo citrusových plodov necháva na zuboch kyselinu. Časom ich môže opotrebovať. Aj preto by ste mali džúsy riediť s vodou, aby neboli také koncentrované, alebo ich piť cez slamku, aby ste si tekutinou zbytočne nepreplachovali celú ústnu dutinu a všetky zuby. Našťastie, telo má svoj vlastný mechanizmus, ktorý našim zubm pomáha. Naše sliny neutralizujú kyseliny a pri dobrom zdraví vedia tiež remineralizovať vaše zuby.

Upozornenie: Ak máte sucho v ústach (vedľajší účinok niektorých liekov), nemáte tento prirodzený ochranný mechanizmus. Takýto ľudia by mali viac dbať na svoju ústnu hygienu a vyhýbať sa vystavovaniu zubov kyselinám. Majte aj cez noc pri posteli fľašu s vodou. Keď sa v noci prebudíte, napite sa. Snažte sa mať zvlhčenú ústnu dutinu stále. 

INFO PLUS: Vaše telo má zavedené prirodzené obranné mechanizmy. Problémy s eróziou zubov sa objavia, keď je pôsobenie kyselín chronické, napríklad, ak by ste po celý deň nejedli nič iné iba citróny.

zuby Pixabay

Neraňajkujete? Čo teraz?

Možno ráno vynechávate raňajky, pretože nie ste hladní, alebo dodržiavate prerušovaný pôst. Kedy si v takom prípade umývať zuby? Hneď ako vstanete alebo pred obedom? Pokiaľ nechcete chodiť s páchnucim dychom, urobte tak hneď po prebudení. 

Celkovo platí, že pokiaľ ide o čistenie zubov, dôležitý je aj správny výber kefky a samotné čistenie. Používajte stredne silnú kefku (medium), na predné zuby tlačte najmenej, najdlhšie čistite zadné stoličky, ktorými prežúvate potravu. 

Tip: Umyte si zuby najskôr 30 minút po jedle, aby ste neporušili pH, ktoré sa vám v ústach po konzumácii jedla prirodzene tvorí. Používajte aj zubnú niť, aby ste si nepestovali baktérie pod ďasnami. Ak ste typ človeka, ktorý si rád čistí zuby, pokojne si ich umývajte po každom jedle.

Témy: Káva kyselina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok