O odpočúvaní Makóa som sa dozvedel v práci, hovorí bývalý policajný funkcionár Paksi

TA3 TASR
11.8.2021 14:49

O odpočúvaní niekdajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa v súvislosti s prípravou vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu sa mal bývalý šéf policajných odposluchov Norbert Paksi dozvedieť v práci. Paksi, ktorý je odsúdený na päťročný nepodmienečný trest, o tom vypovedal v stredu pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v rámci procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

O odpočúvaní Makóa som sa dozvedel v práci, hovorí bývalý policajný funkcionár Paksi
TASR/Jaroslav Novák

„Mám vedomosť o okolnostiach odpočúvania. Túto vec som zistil v práci, bolo to niekedy koncom júla alebo začiatkom augusta minulého roku. Pán Makó bol odpočúvaný v súvislosti s prípravou vraždy pána vyšetrovateľa Čurillu,“ povedal svedok. Vyšetrovanie napokon zastavili. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. čelí obžalobe, že mal Makóovi informáciu o odpočúvaní sprostredkovať.

Paksi tvrdí, že informáciu o Makóovom odpočúvaní posunul dnes už zosnulému Františkovi Böhmovi. „Oznámil som mu to v Chorvátsku, kde som bol na dovolenke a kde som sa s ním stretol. Dal som mu ju preto, aby som ho upozornil, že sa nemá stretávať s pánom Makóom,“ dodal. Neskôr mu Böhm oznámil, že Makó o odpočúvaní vie. Paksi nevedel, kto mu mohol o tom povedať.

Odpočúvanie Makóovi oznámil cez telefón 

Po návrate z dovolenky sa mal Paksi stretnúť s exnámestníkom Slovenskej informačnej služby Borisom Beňom. „U neho na pracovisku v SIS mi dal pán Beňa do ruky telefón. Vytočil pána Makóa a pred pánom Beňom som mu ozrejmil, prečo je odpočúvaný,“ doplnil.

Vyhlásil, že Makóovi dal informácie zo strachu. „Vzhľadom k tomu, že som mal od pána Böhma vedomosť, že pán Makó spolupracuje s pánom Beňom, tak som sa zľakol. Keďže mal voči mne pán Makó výhrady, mohli by mi robiť zle,“ podotkol Paksi.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok