Cyperské mesto duchov Varosha po 47 rokoch znovu ožíva

CK Satur
11.8.2021 10:09

Na južnom predmestí cyperskej Famagusty ožíva mesto duchov Varosha. Už v októbri 2020 premiér Severného Cypru, Ersin Tatar avizoval otvorenie tunajšej pláže pre verejnosť. Postupne tak Varosha začala lákať mnoho návštevníkov, ktorí chcú nazrieť do jej tajomného sveta.

Cyperské mesto duchov Varosha po 47 rokoch znovu ožíva
Karel Očenášek

Po dobu 47 rokov bola Varosha pre nezhody celkom opustená, čo je samozrejme veľká škoda pre jej pôvodných vysťahovaných obyvateľov ako aj toho, ako sa mohla v lesku slávy ďalej rozvíjať. Krásna pláž a luxusné hotely boli veľkým lákadlom. Dnes je Varosha pre turistov opäť dostupná. A pozrieť si ju môžete aj vy počas dovolenky v niektorom z 5-hviezdičkových hotelov s ultra all inclusive službami. Navyše CK SATUR od 15.8. pridáva ďalší let na Severný Cyprus.

Varosha v dnešnej podobe. Karel Očenášek

Zatratené mesto

Varosha (turecky Maraş) leží v severnej časti rozdeleného Cypru. Jeho osud bol spečatený 20. júla 1974 po tureckej invázii na ostrov, kedy odtiaľto museli odísť cyperskí Gréci a vstúpiť mohla len turecká armáda a bezpečnostné zložky Severného Cypru. Toho času tu žilo približne 39 000 obyvateľov. V tom istom roku sa Gréci snažili pripojiť Cyprus ku Grécku, avšak nakoniec to vyvrcholilo obsadením územia tureckým vojskom. V roku 1983 vznikla v severnej časti Cypru Severocyperská turecká republika. V roku 1984 OSN rozhodlo, že osídliť Varoshu môžu len jej pôvodní obyvatelia. V roku 2004 prebehlo referendum za zjednotenie ostrova, avšak nebolo úspešné.

Varosha aj so slovenským znakom. Karel Očenášek

V rytme slávy

Kedysi bola Varosha vyhľadávaná nielen pre turistov ale aj známe tváre filmového plátna ako Elizabeth Tylor, Richard Burton, Sophia Loren či Brigitte Bardot. Ročne sem prišlo až 700 000 návštevníkov. V 70. rokoch minulého storočia ste tu mohli stretnúť bohatých a vplyvných ľudí vtedajšej doby. Patrilo medzi top lokality v Stredomorí, ako Monako či Saint Tropez. Na ulici Johna F. Kennedyho sa to len tak hemžilo tými najluxusnejšími športovými autami, ktoré okázalo parkovali pred päťhviezdičkovými hotelmi. Všetky celebrity si dopriali oddych na krásnej pieskovej pláži, ktorá bola kedysi známa len pre miestnych rybárov. Toto letovisko rozkvitlo za jednu jedinú noc. Ale tak ako jeho sláva rýchlo vznikla, presne tak rýchlo aj zanikla. Dnes sú hotely ako aj mesto celkom schátrané.

Vychýrená pláž mesta Varosha. Karel Očenášek

Zamrznuté v čase

Po obsadení tretiny ostrova tureckými vojakmi, ktorých bolo cez 40 000, zmizli turisti ako aj jej obyvatelia do niekoľkých hodín. Všetci opúšťali mesto tak rýchlo ako mohli a zanechali ho za sebou presne v tom momente, čo robili. Stále tam je napríklad nedovarené jedlo, prestretý stôl, oblečenie visí v obchodoch. Akoby sa na mesto valila „katastrofa“. Turecká armáda toto územie oplotila a vstup zakázala. Miesto tak začalo pustnúť a jeho sláva celkom upadla do zabudnutia. Varosha zamrzla v čase a celkom pripomína kulisu pre katastrofický film. Smutné ale krásne pláže sa stali domovom pre morské korytnačky.

Zašlá sláva mesta duchov. unsplash.com

Znovuzrodenie cyperskej „Francúzskej riviéry“

Už dnes sem postupne prichádzajú turisti ako aj miestni obyvatelia a po 47 rokoch si vychutnávajú pohľady na opustené budovy a miestnu pláž, ktorá pripomína Karibik. Tak sa zdá, že čas sem opäť vdýchne nový život, mesto nadobudne svoju stratenú slávu a Varosha tak znovu ožije, čo z nej po Černobyľskej Pripjati vytvorilo, novú preferovanú destináciu tzv. “temného turizmu”.

Pred samotným vstupom je potreba si pripraviť pasy, nakoľko pri oficiálnom vstupe prebieha povinná prehliadka. Vstup je voľný od 8:00-20:00 hod, no určite si nezabudnite so sebou zobrať platobnú kartu, nakoľko všetky doplnkové služby v areály, akceptujú len takýto spôsob platby.

Hneď na začiatku komplexu, pre lepší a intenzívnejší zážitok, odporúčame požičať si bicykel za 10 TRY, čo je v prepočte cca 1€ na 2 hodiny. Počas celej prehliadky “mesta duchov” je potreba dodržiavať určité nariadenia ako: kráčať resp. jazdiť iba po vyznačených trasách, nezahadzovať odpadky alebo ohorky z cigariet mimo určené miesta, ale aj nevchádzať do interiérov budov. Bežné fotenie a natáčanie videí je bezproblémové, no zábery z drónu sú zakázané, nakoľko celý areál je strážený vojakmi OSN. Čo sa týka sociálnych zariadení alebo občerstvenia, nemusíte mať obavy, nachádzajú sa tam toalety a aj stánky s občerstvením. Návštevu Varoshy, mesta duchov, je možné spojiť s výletom do Famagusty počas dovolenky na Cypre.

Terajšia ulica a cyklotrasa v meste Varosha. Karel Očenášek

Aktuálne informácie o vstupných podmienkach na ostrov Cyprus ako aj návrat na Slovensko, nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok