Užite si dovolenku v štýle krétskej bohyne

TA3 CK SATUR PR
10.8.2021 22:01

Celý svet pozná (a miluje) stredomorskú kuchyňu. Rovnakú pozornosť si však zaslúži aj stredomorský šatník. A najmä jeden - krétsky. Práve tento skrýva vo svojich útrobách tajomstvo, ktoré už celé miléniá formuje trendy v obliekaní a doslova robí svet krajším.

Užite si dovolenku v štýle krétskej bohyne
CK SATUR

Kréta zrejme nebude to prvé, čo vám napadne, keď premýšľate nad svetoznámymi strediskami módy. No po bližšom zoznámení sa s módnym dedičstvom najväčšieho gréckeho ostrova zistíte, že krétsky štýl je vtkaný do našich šatníkov oveľa hlbšie, ako by sa mohlo zdať. Niť tohto fascinujúceho módneho príbehu sa začala odvíjať ešte v dobe bronzovej...

Kréta CK SATUR/shutterstock.com

Možno Atlantída?

Tisícky rokov dozadu žili na ostrove Kréta Minojčania, vyspelá civilizácia pomenovaná na počesť panovníka Minoa, ktorý obýval palác Knóssos. Tamojšia kultúra, architektúra a móda presahovali súdobé štandardy a boli na takej vysokej úrovni, že niektorí historici dokonca spájajú minojskú civilizáciu s bájnou Atlantídou.

Kréta CK SATUR/shutterstock.com 

Ostrov, ktorý inicioval módnu revolúciu

Boli to Minojčania, čo položili základy krajčírskych úprav na mieru. Zatiaľ čo v starovekej Sparte či v Aténach nosievali ľudia splývavé tógy a tuniky, na Kréte už spravili krok vpred a ako prví na svete začali látky strihať a šiť z nich odevy na mieru proporcií nositeľa. Oblečenie tak konečne dostalo svoju formu, prestalo byť len praktickou rovnošatou a stalo sa niečím viac, štýlovým podtrhnutím individuálneho pôvabu. To, čo je pre nás dnes samozrejmosť, sa kedysi začalo revolučnou zmenou, a došlo k nej na Kréte.

Kréta CK SATUR/shutterstock.com

V kufri krétskej bohyne

Minojská módna škola je v znamení zvýrazňovania ženskosti a niektoré z jej lekcií sú aktuálne aj v dvadsiatom prvom storočí. Zbaľte si do kufra výbavu krétskej bohyne, nech sa na dovolenke cítite neodolateľne žensky a užite si na mieru šitú dovolenku v Grécku s CK Satur.

Kréta CK SATUR/shutterstock.com

Prvý Krétou inšpirovaný doplnok, ktorý by vám nemal chýbať v batožine, je dekorovaný opasok. Minojské ženy zvýrazňovali svoje pásy bohato zdobenými širokými opaskami, ktoré sú dodnes súčasťou miestnych tradičných krojov. Siahnite po opasku s rafinovanou výšivkou alebo korálikmi, čím výraznejšie, tým lepšie. Takto dodáte punc luxusu aj tým najjednoduchším letným šatám a nevtieravo upozorníte na svoje prednosti.

Kréta CK SATUR/shutterstock.com

Krétskou atmosférou presiaknutá je aj volánová maxi sukňa, stálica, ktorá sa pravidelne vracia na móla, pretože svojou tvárnosťou neprestáva inšpirovať svetových módnych dizajnérov. Ak chcete ostať verná farebnej palete ostrova, zvoľte odtiene mora a slnka alebo ohnivú červenú, ktorá patrí medzi primárne farby krétskych kostýmov. Dĺžka po členky lichotí každej postave a má aj ďalší, praktický benefit: keď sa v nej vyberiete na večeru, zatarasíte komárom cestu k vašim nohám.

Kréta CK SATUR/shutterstock.com

Apropo, keď už sme pri nohách, Kréta dala vzniknúť azda najrozšírenejšiemu typu letnej obuvi, gladiátorkám. Minojčania boli prvými nositeľmi prepásaných kožených sandálikov, ktoré v takmer nezmenenej podobe dodnes ostávajú v obľube. Nič proti penovým flip-flopom, ale kvalitné gladiátorky sú nemenej pohodlné na nosenie, perfektne kombinovateľné a hlavne, elegantnejšie.

Kréta CK SATUR/shutterstock.com

Byť krétskou bohyňou od hlavy až k pätám znamená myslieť aj na účes. Stredomorskú nespútanosť najlepšie vystihuje vzadu uviazaný drdol s niekoľkými pramienkami vlasov voľne padajúcimi do tváre. Pre nežnejšie vyznenie nahraďte obligátnu čiernu gumku zaujímavou sponou s motívom letných kvetov alebo výraznou látkovou čelenkou či iným štýlovým doplnkom.

Ako si na dovolenke pripadať zvodnejšie? Opýtali sme sa za vás módneho návrhára Richarda Rozboru

„Základným kameňom dovolenkovej výbavy sú vždy plážové šaty. Na dovolenke predsa potrebujete vrchný odev, ktorý si ľahko a rýchlo oblečiete. Či už si odskočíte do baru na kávičku alebo vychladený drink, určite nebudete chcieť prejsť celým procesom obliekania trička a šortiek. Dlhé, vzdušné, košeľové, zapínacie na gombíky alebo na zips, všetky šaty vám urobia veľkú službu. V pohodlí v nich zvládnete vyššie teploty a zároveň budú vyzerať dobre aj v prípade, že sa trochu namočia.

Pri výbere ďalšieho oblečenia dodržujte cibuľové pravidlo: vrstvite. Vezmite si do kufra veci, ktoré spolu farebne ladia, viete ich ľahko skombinovať a vrstviť. Siahnite po príjemných prírodných materiáloch, akými sú ľan, bavlna vo svetlých farebných tónoch, aby odrážali čo najviac slnečných lúčov a nezabudnite pribaliť aj pár šifónových šálikov alebo hodvábnu šatku.

A ešte jedna rada, ktorú si ako tvorca trvalo udržateľnej módy neodpustím: nenechajte sa nachytať na lacné nákupy v stánkoch s oblečením, kde vám miestni predajcovia ponúkajú zaručené hity, bez ktorých sa vraj neobídete. Ale obídete. Spomeňte si, koľko zbytočných vecí máte už doma z predchádzajúcich dovoleniek, odložených alebo pripravených na darovanie. Ak už chcete nositeľný suvenír, radšej stavte na trvácnu hodnotu, originalitu, a podporte lokálnych výrobcov kúpou zaujímavej kabelky, šperku či bižutérie.“

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok