Britský princ čelí obvineniu z obťažovania. Nemôže sa skrývať, tvrdí právnik žalujúcej

TA3 TASR
11.8.2021 09:54

Britský princ Andrew "sa nemôže skrývať za bohatstvom a stenami palácov" a musí reagovať na žalobu z pohlavného obťažovania, ktorej čelí v USA, povedal právnik ženy, ktorá predmetný návrh podala. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Britský princ čelí obvineniu z obťažovania. Nemôže sa skrývať, tvrdí právnik žalujúcej
TASR/AP

Princa žaluje Američanka Virginia Robertsová Giuffreová, ktorú Andrew údajne sexuálne napadol v roku 2001, keď mala 17 rokov. Jej právnici podali v pondelok na federálnom súde na Manhattane v New Yorku návrh na začatie občianskeho konania pre porušenie zákona o ochrane detí.

Jeden z uvedených právnikov, David Boies, povedal, že princ by mal súdnej porote umožniť prijať rozhodnutie. Princ obvinenia vytrvalo odmieta, pripomína BBC. Jeho hovorkyňa uviedla, že Andrew sa k občianskemu konaniu nevyjadril.

Žalobkyňa Giuffreová vo svojom vyhlásení pre tlač uviedla, že chce, aby princ Andrew niesol zodpovednosť za to, čo jej urobil. Tvrdí, že mu bola predaná na sex a bola ním pohlavne zneužívaná.

Giuffreová chce podľa svojho právnika dostať odškodné za ujmu, ktorá jej bola spôsobená, a peniaze chce venovať charitatívnej nadácii na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi na sexuálne účely.

Vyhýbanie sa súdu označili za nerozumné 

Súdny proces je podľa Boiesa v "tomto bode jediným spôsobom, ako raz a navždy určiť pravdu".

Vyhýbanie sa súdnemu procesu zo strany Andrewa, vojvodu z Yorku, označil za nerozumné. "Ak tak (Andrew napriek všetkému) urobí, (bude vznesený kontumačný) rozsudok proti nemu pre zmeškanie, ktorý nebude platný len v USA, ale prakticky v každej civilizovanej krajine sveta," povedal právnik.

Občianske konanie na súde v New Yorku bude pokračovať i v prípade, že sa na ňom vojvoda z Yorku a jeho právni zástupcovia nezúčastnia, píše BBC. Vydanie za účelom vypočúvania však princovi nehrozí, pretože to sa vzťahuje len na obvinenia z trestných činov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok