Britský princ sa bude zodpovedať za sexuálne útoky, Epsteinova otrokyňa na neho podala žalobu

TA3 TASR
10.8.2021 07:52

Američanka Virginia Robertsová Giuffreová, ktorá bola ako tínedžerka jednou zo "sexuálnych otrokýň" miliardára Jeffreyho Epsteina, v pondelok podala žalobu na britského princa Andrewa.

Princ Andrew sa bude pred súdom zodpovedať za sexuálne útoky. V čase skutku - v roku 2001 - mala žalobkyňa 17 rokov. Jej právnici podali na federálny súd v Manhattane v New Yorku žalobu pre porušenie zákona o ochrane detí. Vo svojom vyhlásení pre tlač žalobkyňa uviedla, že chce, aby princ Andrew niesol "zodpovednosť za to, čo mi urobil". Tvrdí, že mu bola predaná na sex a bola ním pohlavne zneužívaná.

Nie sú oslobodení od zodpovednosti

"Mocní a bohatí nie sú oslobodení od zodpovednosti za svoje činy. Dúfam, že ostatné obete uvidia, že je možné nežiť v tichu a strachu, ale získať svoj život späť tým, že budú hovoriť a žiadať spravodlivosť," deklarovala Giuffreová. Priznala, že rozhodnutie podať žalobu sa nerodilo ľahko, lebo má rodinu a je si vedomá toho, že bude teraz vystavená "ďalším útokom princa Andrewa a jeho poradcov". Dodala však, že nemôže konať inak - aj pre to, že nechce sklamať iné obete zneužívania.

Od 61-ročného princa Giuffreová žiada kompenzáciu za fyzickú a morálnu ujmu. Giuffreová deklaruje, že v 17 rokoch ju Epstein a jeho priateľka Ghislaine Maxwellová "zavliekli" do Európy a nútili tam k pohlavnému styku nielen s princom Andrewom. Ten ju podľa žaloby sexuálne zneužil v Londýne v dome Maxwellovej a pri inej príležitosti v Epsteinovom newyorskom sídle.

Princ Andrew koncom roku 2019 v rozhovore v relácii BBC Newsnight povedal, že s Giuffreovou nemal nikdy pohlavný styk. Vyhlásil: "To sa nestalo" a dodal, že si "nepamätá", že by sa s ňou niekedy stretol. Dodal, že v Giuffreovej tvrdení, že sa stretli v roku 2001, "je veľa vecí, ktoré sú nesprávne". Mladá žena však trvá na tom, že bola nútená mať so synom britskej kráľovnej pohlavný styk, pričom nie raz.

Odstúpil z verejného účinkovania

Spomínaný Andrewov rozhovor pre BBC bol hodnotený ako obrovské mediálne fiasko. Kráľovská rodina následne uverejnila vyhlásenie, že princ Andrew na vlastnú žiadosť odstupuje z verejného účinkovania. Maxwellová je obvinená zo sexuálnych trestných činov spáchaných v rokoch 1994-2004, z obchodovania s ľuďmi vrátane navádzania mladistvých na nelegálne sexuálne aktivity a tiež z krivej prísahy. Maxwellová všetky obvinenia odmieta. Po preukázaní viny jej hrozí až 35-ročné väzenie.

Finančník Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele. Objavili sa však aj špekulácie, že mohol byť zavraždený. Zatkli ho 6. júla 2019 v Teterbore v štáte New Jersey po tom, ako sa vrátil súkromným lietadlom z Paríža. Epstein bol obvinený zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Najmladšie obete mali v tom čase len 14 rokov.

Podľa prokuratúry Epstein v rokoch 2002-2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval. Epstein všetky obvinenia popieral a žiadal o prepustenie na kauciu, čo mu bolo zamietnuté. V prípade uznania viny mu hrozilo 45 rokov väzenia. Tento známy finančník mal väzby na vysokopostavených predstaviteľov Spojených štátov vrátane bývalých prezidentov USA Donalda Trumpa a Billa Clintona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok