Výskumníci majú dobré správy. Očkovať by sme sa mohli cez inhalátor i pilulky

TA3/hm
11.8.2021 07:00

Aktuálne je vakcínu proti ochoreniu Covid-19 možné dostať len cez injekciu. V budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť a očkovať by sme sa mohli aj formou inhalátorov alebo dokonca piluliek. Vakcíny by sa tak k ľuďom dostali jednoduchšie, výroba by bola rýchlejšia, dostupnejšia aj zelenšia. Ako vedci pokročili?

tvár hlava oči tajný tajomný umelecká ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Drobný výrobok bez ihiel

V jednom z najväčších vedeckých parkov na juhu Švédska, v laboratóriu v Medicon Village, drží chemička Ingemo Andersson v ruke maličký plastový inhalátor vo veľkosti polovice zápalkovej krabičky, píše BBC.

Chemička Ingemo Andersson drží v ruke maličký plastový inhalátor reprofoto BBC

Jej tím dúfa, že tento drobný výrobok by mohol zohrať veľkú rolu v globálnom boji proti koronavírusu a umožil by ľuďom vziať si práškovú verziu budúcej vakcíny doma.  "Výroba je jednoduchá a skutočne lacná," hovorí Johan Waborg, riaditeľ firmy, ktorá zvyčajne vyrába inhalátory pre pacientov s astmou. "Odtrhnete malý plastový ústrižok a inhalátor vakcíny sa aktivuje. Vložíte si ho do úst, zhlboka sa nadýchnete a vdýchnete vakcínu."

Spoločnosť Iconovo spolupracuje s imunologickým výskumným start-upom v Štokholme, ISR, ktorý vyvíja sušenú-práškovú vakcínu proti covidu. Používa vyrobené proteíny koronavírusu (na rozdiel od spoločností Pfizer, Moderna, AstraZeneca, ktoré používajú mRNA).

Je to hlavný rozdiel v podmienkach pre skladovanie aktuálne bežne dostupných koronavírusových vakcín schválených Svetovou zdravotníckou organizáciou, ktoré sú v tekutej forme. Pred presunutím do chladničky, musia byť uchované v tvrdom skle v teplotách najmnej -70° Celzia, pretože by stratili efekt známy ako "chladová reťaz".

"Zmenou je to, že by ste mohli distribuovať práškovú vakcínu extrémne jednoducho bez chladovej reťaze, a dala by sa podávať bez potreby zdravotníckeho dohľadu," hovorí zakladteľ ISR, Ola Winwuist, profesor imunológie na Karolinska Institute, na jednej z popredných švédskych lekárskych univerzít.

Ako mrazom sušené potraviny

Spoločnosť aktuálne testuje jej vakcíny na Beta (juhoafrickom) a alfa (britskom) variante koronavírusu. Verí, že by sa mohli preukázať ako užitočné v zrýchlení vakcinácie v Afrike, kde v súčasnosti nie sú žiadni výrobcovia vakcín, je tam teplejšia klíma a obmedzené dodávky elektriny, ktoré predstavujú výzvu v uskladňovaní a doručení vakcín pred ich expiráciou.

Poskytne však rovnakú úroveň ochrany ako vakcíny schválené WHO? Vzduchom sušená vakcína bola doteraz testovaná len na myšiach, hoci ISR a Iconovo získali dostatok peňazí na testovanie vakcíny na ľuďoch v priebehu najbližších dvoch mesiacoch.

V medicínskej komunite už teraz panuje optimizmus, že ak práškové vakcíny ako táto sa preukážu ako úspešné, mohlo by to znamenať revolúciu v globálnom boji s pandémiou. Rovnako aj uľahčenie skladovania a distribúcie vakcín pre ďalšie choroby. "Skutočne by to mohlo otvoriť možnosti pre ťažko dostupné regióny a možno zachrániť ľudí od prenášania chladiacich boxov na bicykloch a ťavách," hovorí Stefan Swartling Peterson, zdravotnícky šéf pre UNICEF v rokoch 2016 až 2020, a aktuálne profesor na Karolinska Institute.

Potencionálny vplyv porovnáva s mrazom sušenými potravinami, ktoré sa preukázali ako "skvelé na návštevu rôznych miest, ktoré sú mimo dosahu elekriny" či už na použitie zdravotníckym personálom, alebo jednoducho pre dobrodruhov. 

Od nosných kvapiek po pilulky

Zatiaľ čo spoločnosti po celom svete skúmajú práškové vakcíny, Swartling Peterson len 10 minút chôdze od Iconovo poukazuje na ďalšiu "sľubnú technológiu". Ziccum testuje technológiu navrhnutú na sušenie vyrobených alebo budúcich tekutých vakcín spôsobom, ktorý neobmedzuje ich účinnosť. Mohlo by to zjednodušiť tzv. "doplň a skonči" zariadenia v rozvojových krajinách, umožniac im finalizovať záverečné fázy výroby vakcíny na domácej pôde. Vakcínový prášok by mohol byť zmiešaný so sterilným roztokom, tesne pred podaním použitím fľaštičiek a ihiel.

Avšak, technológia sa otvára aj rôznym iným typom podávania - od nosných kvapiek po pilulky, hovorí riaditeľ Göran Conradsson. "Vyžaduje si to mnoho výskumov a vývoja, ale v zásade by to malo fungovať," hovorí.

Zelenšia alternatíva

Firma Janssen, ktorá vyvyinula jednodávkovú vakcínu proti covidu, už pracuje na pilotnom projekte navrhnutom na analýzu schopností sušenia vzduchom od Ziccum. Farmaceutický gigant neuviedol či to súvisí s pandémiou koronavírusu, alebo inými infekčnými chorobami. Hovorca spoločnosti povedal, že výskum je súčasťou hlbšieho zamerania sa na "objavovanie nových technológií, ktoré majú potenciál zjednodušiť distribúciu a podávanie" budúcich vakcín. 

Práškové technológie by tiež mohli pomôcť tým, ktorí sa obávajú ihiel a ponúknuť "zelenšiu" alternatívu k tekutým vakcínam, obmedzením elektriny potrebnej pri chladničkách a mrazákoch zvyčajne používaných pri skladovaní vakcinačných flaštičiek. Mohlo by to pomôcť aj globálnej zaočkovanosti. "Nikto nie je v bezpečí, kým nie sú v bezpečí všetci," hovorí Conradsson. "Nikdy neviete, čo sa stane kým koronavírus stále koluje niekde vo svete."

"Aby sme mohli epidémie a pandémie riešiť globálne, musíme byť schopní dostať vakcínu všade a všetkým ľuďom," súhlasí Ingrid Kromann, hovorkyňa Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, svetovej neziskovej organizácie pracujúcej na urýchľovaní vývoja vakcín. Je opatrná a hovorí, že vakcíny založené na prášku sú stále v nízkej fáze vývoja a "stále je čo robiť". Napríklad aj pri zefektívnení a rozšírení výrobných procesov. "Ak ale budú úspešné, môžu prispieť k lepšiemu prístupu k očkovaniu, menšiemu plytvaniu a nižšej cene očkovacích programov."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok