Päť dôvodov, pre ktoré ľudia odmietajú očkovanie. Ministerstvo vyvracia mýty

TA3
10.8.2021 10:17

"Vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo" či "Som mladý a zdravý, tak na čo sa mám očkovať?". Aj to sú podľa prieskumov ministerstva zdravotníctva jedny z najčastejších dôvodov, pre ktoré sa ľudia odmietajú očkovať. Na sociálnej sieti pochybnosti vyvrátilo a zverejnilo k nim vysvetlenia.

Tucet členských štátov hlási skoro stovku prípadov opičích kiahní, oznámila WHO. Prenášajú sa fyzickým kontaktom
TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva zhrnulo päť najčastejších dôvodov, pre ktoré ľudia odmietajú vakcínu proti ochoreniu Covid-19. Opiera sa o prieskumy verejnej mienky, monitoring a analýzy sociálnych sietí.

1. dôvod: "Vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo"

Ako rezort vysvetlil, technológia, na ktorých sú mRNA vakcíny postavené, bola vyvíjaná už od 90. rokov, a preto nie je úplne nová. "Kvôli urgentnosti pandémie bol proces schvaľovania vakcín administratívne zjednodušený a zrýchlený, ale nikdy nie na úkor bezpečnosti. S tým súvisí aj podmienečná registrácia vakcín, ktorá však neznamená, že vakcíny sú "experimentálne," vysveľuje ministerstvo, podľa ktorého je to štandardný postup. Doplnilo, že na Slovensku sa používa ďalších 114 liekov, ktoré sú v podmienečnej registrácii.

Vakcíny proti covidu, ktoré sú registrované, prešli tromi kolami klinického skúšania a testovali ich na desiatkach dobrovoľníkov. Podľa údajov zverejnených na začiatku augusta sa proticovidovými vakcínami zaočkovali vo svete už vyše dve miliardy ľudí.

Druhý dôvod: "Bojím sa vedľajších účinkov"

Rovnako ako takmer všetky liečivá, aj vakcíny proti covidu majú vedľajšie účinky, pripomína rezort. Na Slovensku zaznamenáva, skúma a informuje o vedľajších účinkoch Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Bezpečnosť vakcín potvrdilo aj masívne očkovanie po celom svete. 

"Vedľajšie účinky majú takmer vždy podobu krátkodobých nepríjemností (teplota, únava, bolesť hlavy) a závažné vedľajšie účinky sa objavujú veľmi zriedkavo," uviedlo MZ SR. Podľa ministerstva je pravdou, že po zaočkovaní miliónov ľudí sa objavili vedľajšie účinky, ktoré klinické skúšania neodhalili. Ide o prípady "vzácnych krvných zrazenín alebo myokarditídy. Klinické skúšania však tieto vedľajčie účinky neodhalili práve preto, že sú mimoriadne zriedkavé." 

Na Slovensku sa objavili aj štyri úmrtia "s možným súvisom s očkovaním". "Takéto prípady sú však extrémne zriedkavé v porovnaní s tým, koľko úmrtí a hospitalizácii spôsobil Covid-19 (v SR vyše 12 500)," doplnil rezort.

3. dôvod: "Obávam sa očkovania kvôli mojim ochoreniam"

"Vo všeobecnosti platí, že kontraindikácii (teda prekážok) pre očkovanie proti Covidu-19 je veľmi málo. Platí tiež, že chronické ochorenia a vysoký vek nielenže nie sú prekážkou pre očkovanie, ale naopak, sú dôvodom navyše, prečo by ste sa mali dať očkovať čo najskôr. Pre ľudí s pridruženými ochoreniami predstavuje Covid väčšiu hrozbu," vystríhalo MZ SR a vymenovalo, že môže ísť napríklad o alergiu na jednu zo zložiek vakcíny, fázu akútneho zhoršovania chronického ochorenia, akútne febrilné ochorenie alebo prípady po závažnej alergickej reakcii na prvú dávku vakcíny.

4. dôvod: "Bojím sa neznámych dlhodobých účinkov"

Dlhodobé vedľajšie účinky sú pri vakcínach raritné, krátkodobé sú popísané v príbalových letákoch registrovaných vakcín proti covidu. Podľa rezortu nie je dôvod obávať sa, že by sa niektoré vedľajšie účinky objavili až po rokoch, pretože všetky zložky očkovacej látky sa vyplavia z ľudského tela po niekoľkých dňoch. "Na Slovensku je registrovaných 82 rôznych vakcín, ani v jednom prípade nedošlo k spätnej deregistrácii kvôli neskôr sa objavujúcim vedľajším účinkom," pripomína rezort.

5. dôvod: "Som mladý a zdravý, tak na čo sa mám očkovať?"

Riziká, ktoré so sebou prináša nakazenie sa koronavírusom SARS-CoV-2, sú pri mladých a zdravých ľuďoch vyššie ako riziká spojené s očkovaním. Dáta zo zahraničia ukazujú, že pri delta variante končí v nemocniciach viac mladých ľudí, čo súvisí s tým, že "starší ľudia sú vo väčšej miere zaočkovaní. Až 13,7 percenta ľudí pociťuje dlhodobé ťažkosti aj po prekonaní Covidu," uviedlo MZ SR a dodalo, že mladí ľudia by sa nemali očkovať len kvôli sebe, ale aj preto, aby nenakazili ľudí vo svojom okolí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok