Toxické mikroriasy ohrozujú francúzske pobrežie, spôsobujú príznaky podobné covidu

TA3 TASR
10.8.2021 11:56

Úrady vo viacerých francúzskych mestách dočasne uzavreli pláže pre výskyt toxických mikrorias z rodu Ostreopsis, ktoré môžu spôsobiť kožné reakcie, dýchacie ťažkosti a príznaky podobné chrípke, či covidu.

Toxické mikroriasy ohrozujú francúzske pobrežie, spôsobujú príznaky podobné covidu
TASR/AP

Letoviská Biarritz, Bidart, Guéthary a Saint-Jean-de-Luz prijali v nedeľu výnos, ktorým zakázali kúpanie v mori. Informoval o tom denník Le Figaro.

"Prítomnosť týchto rias sme prvýkrát potvrdili v nedeľu okolo 11:30. Popoludní už boli riasy všade, preto sme sa rozhodli zatvoriť všetky pláže. V tejto oblasti sme nikdy nič podobné nevideli. Prichádzali za nami ľudia s dýchacími problémami, bolesťami hlavy. Plavčíkom bolo dokonca tiež trochu zle," povedal vedúci environmentálneho oddelenia mesta Biarritz Jean-Philippe Oustalet pre denník Le Figaro.

Letovisko Biarritz v pondelok večer prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámilo, že mikroriasy už pobrežie neohrozujú a pláže sú opäť otvorené. Regionálne stredisko francúzskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré mikroriasy analyzovalo, však situáciu pravidelne monitoruje a miestne úrady nevylučujú ďalšie obmedzenia.

Príčinu hľadajte v zmene klímy

Šéf zdravotníckej sekcie mimovládnej organizácie Surfrider Foundation Marc Valmassoni agentúre AFP povedal, že toxické mikroriasy sa pravdepodobne uvolnili v dôsledku vlnobitia.

"Cytotoxín, ktorý obsahujú, sa môže prenášať aj vzduchom v príboji," vysvetlil Valmassoni. Za častejší výskyt týchto rias, bežne sa vyskytujúcich v teplejších tropických vodách, môžu podľa neho zmeny klímy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok