Pohovor či porada cez obrazovku? Váš úspech závisí od farieb, ktorými sa obklopujete

TA3/zm
10.8.2021 16:00

Farby majú veľký vplyv na náš úspech a platí to i pri pohovoroch alebo poradách, ktoré sa neodohrávajú naživo, ale cez obrazovku počítača. Keď ste sa stretávali osobne, zrejme ste farebnosť riešili v podobe zvoleného oblečenia. No v dnešnej dobe, kedy majú mnohí z nás home-office, záleží aj od farby interiéru!

Pohovor či porada cez obrazovku? Váš úspech závisí od farieb, ktorými sa obklopujete
Pexels/Julia M Cameron

Zanechať dobrý dojem podľa vedcov nezáleží len od našej osobnosti, ale aj od farieb, ktoré podvedome prehovárajú za nás. Ak sa chystáte na pohovor cez videohovor alebo týmto sposobom vediete porady, mali by ste si naštudovať psychológiu farieb. 

Oblečenie i pozadie

Nielen náš výzor, skúsenosti či osobnosť, ale aj interiér, ktorý nadriadení cez obrazovku uvidia, môže stáť za budúcim úspechom. V prípade, že si touto formou hľadáte nové zamestnanie, alebo v tom existujúcom takto prezentuje niečo pre vás dôležité, dôsledne si vyberte oblečenie ako aj miesto, z ktorého videohovor prijmete. 

Niektorí nadriadení práve tieto dva faktory sledujú cielene, no i keby to tak nebolo, farebnosť okolo vás má na nich aj podvedomý vplyv. Dokázal to prieskum stránky Savoy Stewart, ktorý sa uskutočnil na vzorke takmer 3500 dobrovoľníkov. 

Prihlásení museli absolvovať niekoľko pohovorov cez obrazovku, pričom si odborníci zaznamenávali dve veci. Prvou bola rýchlosť ich úspechu. Niektorým sa totiž pošťastilo získať pracovnú ponuku na prvýkrát, prípadne viac krát po sebe. Iní také šťastie nemali a trvalo dlhšie, kým sa dostavil úspech. Isteže ostávala aj vzorka skúmaných uchádzačov, ktorí neboli cez videohovor úspešní vôbec.

Miera úspechu bol však len jeden z faktorov, druhým boli záznamy o farebnosti pozadia, na ktorom sa pohovor cez obrazovku odohrával. Výsledky určili farebnú paletu, ktorá údajne pri tomto type hľadania práce zaberá na zamestnávateľov najviac.

Vedú neutrálne farby

Ako najúspešnejšia sa v tomto zaujímavom experimente ukázala sivá stena interiéru, za ktorou nasledovala klasická biela. Výskumníci si to vysvetľujú tak, že pri neutrálnych tónoch nič neruší prejav uchádzača a môže tak naplno prejaviť svoje kvality. Na stranu zamestnávateľa zas neprechádza cez obrazovku žiaden rušivý element.

Tretia priečka najúspešnejších interiérov je síce tiež neutrálna, ale má predsa len aspoň nádych farby. Umiestnila sa tam béžovožltá, ktorá svojim teplým nádychom pôsobí upokojujúco a pozitívne.   

Ak vás zaujíma aj opačný koniec rebríčka, absolútne najhoršou farbou pre pracovné mítingy cez obrazovku sa stala červená. Pôsobí agresívne a rušivo, čím odpútava pozornosť od vášho prejavu.        

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok