Práca z domu neprospieva postave. Na home office priberáme necelé kilo každý mesiac

TA3/zm
30.6.2021 08:00

Hoci prieskumy ukazujú, že pracovať z domu sa nám páči, zrejme menej nadšení budeme pri pohľade na ručičku váhy. Home office má priamy vplyv na priberanie, čo potvrdil prieskum u našich susedov.

Práca z domu neprospieva postave. Na home office priberáme necelé kilo každý mesiac
Pexels/ Engin Akyurt

Výrazne menej pohybu je zásadný faktor, ktorý práca z domu prináša a následne ovplyvňuje naše priberanie. Rakúska Lekárska univerzita robila výskum, ako sa zmenili stravovacie návyky a hmotnosť ľudí, ktorí kvôli pandémii dlhodobo pracovali z domu. 

Hodina pohybu denne

Lekári z Viedne sledovali šesť týždňov respondentov pracujúcich na home office a ako prvé si všimli, že 23 hodín zo dňa trávili bez pohybu, napríklad v sede, ľahu či postojačky. Reálny pohyb predstavoval denne len 42 minút. Nemusíme byť odborníci, aby sme vedeli, že to je cesta k priberaniu. 

Porovnanie prebiehalo aj so skupinou dobrovoľníkov, ktorí v rovnakom skúmanom čase pracovali klasicky v kancelárii. Už len parameter pohybových aktivít bol v prípade druhej skupiny neporovnateľne vyšší. Pracujúci sa hýbali priemerne 100 minút denne. 

Rovnaká strava

Zaujímavé vyhodnotenie je pohľad na kalorický príjem ľudí pracujúcich z domova. Možno budete prekvapení, no nezmenil sa a stravovacie návyky nie sú dôvodom, prečo počas home office priberáme. Za stúpajúcimi kilami je práve spomínaný nedostatok pohybu, nie kalórie.  

Pohyb, aj ten najobyčajnejší ako je prechádzka alebo stúpanie po schodoch v kancelárii, dokáže denne spáliť 500 kilokalórii, čo za šesť týždňov dĺžky trvania prieskumu predstavuje 21 tisíc kilokalórii. Ak ich však nespálite, lebo sedíte nonstop doma, priberiete dve kilá za mesiac a pol, vyplynulo z rakúskeho prieskumu. 

Slováci a home office

Pritom podľa iného prieskumu, práca z domu sa nám páči a tento návyk by sme si radi ponechali aj po skončení koronakrízy. 

Prieskum slovenskej spoločnosti IPG Mediabrands ukázal, že prácu z domu preferuje až 57 percent Slovákov a zásadne proti nej je 9,4 percenta. Hlavným faktorom je ušetrený čas, ktorý bežne trávime cestovaním do a z práce, uviedlo až 90 percent opýtaných našincov, čo nepriamo potvrdzuje zníženie pohybu ako takého, o ktorom hovorí rakúsky výskum.    

Prácu z domu preferuje až 57 percent Slovákov a zásadne proti nej je 9,4 percenta.

Témy: Viedeň Prieskum
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok