Zverejnia kľúčový dokument o klíme, zrejme vykreslí ponurý obraz o budúcnosti Zeme

TA3 TASR
9.8.2021 09:01

OSN v pondelok zverejní správu o fyzikálnych dôsledkoch klimatických zmien. Dokument predstaví aj päť hypotetických scenárov. Tie zobrazia predpokladaný vývoj klimatických zmien v nasledujúcom storočí. Jednotlivé predikcie budú závisieť od toho, ako ľudstvo obmedzí produkciu skleníkových plynov.

Medzivládna komisia pre zmenu klímy v pondelok zverejní najnovšie hodnotenie vplyvov globálneho otepľovania. Dokument bude súčasťou už šiestej hodnotiacej správy, ktorú komisia pôsobiaca pri Organizácii Spojených národov zverejní v roku 2022. Ďalšie dve časti správy, o vplyvoch globálneho otepľovania na spoločnosť a o obmedzení výroby skleníkových plynov, vyjdú na budúci rok.

Posledná hodnotiaca správa vyšla v roku 2014 a stala sa predlohou pre parížsku klimatickú dohodu z roku 2015. Tohtoročný report vyjde pre pandémiu neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Odborníci virtuálne rokovali o finálnej podobe správy od 26. júla. Finálny text podľa AFP pravdepodobne vykreslí "ponurý obraz zrýchľujúcich sa klimatických zmien" a ďalších hrozieb, ktoré sú "na obzore".

Správa vyjde necelé tri mesiace pred klimatickým summitom COP26 v škótskom Glasgowe, ktorý je považovaný za zásadný v otázke možného obmedzenia najhorších dopadov globálneho otepľovania.

Zverejnia aj mapu s predpoveďami

Správa IPCC bude na rozdiel od tej z roku 2014 zahŕňať aj regionálne podrobnosti, pretože niektoré krajiny už pociťujú dopady globálneho otepľovania výraznejšie ako iné. Medzinárodný panel zverejní tiež internetovú mapu, na ktorej si užívatelia budú môcť zobraziť predpovede pre konkrétne regióny.

IPCC od svojho založenia v roku 1988 vydala päť hodnotiacich správ, v ktorých zhŕňa vedecké poznatky o klimatických zmenách, ich dopady, budúce riziká a možné riešenia problému. Panel sa skladá z vládnych predstaviteľov 195 krajín, ktorí správu vydávajú v spolupráci s odborníkmi a akademikmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok