Srbskú metropolu zahalil dym. Horieť začala skládka odpadu

TA3 TASR
8.8.2021 23:50

Veľkú skládku odpadu v blízkosti Belehradu zachvátil v nedeľu požiar, ktorý v hlavnom meste Srbska spôsobil rozsiahle zadymenie. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

Srbskú metropolu zahalil dym. Horieť začala skládka odpadu
TASR/Milan Kapusta (ilu)

Podľa starostu nie je dôvod na paniku

Horieť začala skládka na belehradskom predmestí Vinča, ktorá je vôbec druhým najväčším úložiskom odpadu v Európe. Starosta srbskej metropoly Zoran Radojičič v nedeľu večer ubezpečil obyvateľov, že požiar sa už podarilo dostať pod kontrolu. Vyzval však Belehradčanov, aby neotvárali okná na svojich domovoch a nevychádzali na ulice, ak vo svojich štvrtiach zacítia dym.

"Dym bude zrejme viditeľný ešte niekoľko dní, ale uisťujem vás, že nie je dôvod na obavy a paniku," vyhlásil Radojičič. Skládka v obci Vinča, vzdialená zhruba 17 kilometrov od centra Belehradu, je už desaťročia zdrojom znečistenia ovzdušia, pôdy a vody. Na uzavretie a presunutie skládky ďalej od dvojmiliónového Belehradu boli vynaložené už veľké prostriedky z domácich i zahraničných zdrojov, dodnes sa to však nepodarilo.

Miestne úrady v súčasnosti pracujú na vybudovaní novej skládky a spaľovne odpadu spojenej s produkciou energie. Srbsko je kandidátskou krajinou na vstup do EÚ, pred ktorým však bude musieť splniť množstvo stanovených podmienok vrátane zlepšenia nakladania s odpadmi.

Belehrad sa spolu s bosnianskou metropolou Sarajevo často umiestňuje na popredných priečkach rebríčkov najviac znečistených európskych miest. Vinča je hlavnou belehradskou skládkou a denne na nej skončí zhruba 4500 ton komunálneho a stavebného odpadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok