Bielorusi protestovali vo Varšave. Poukázali na politické represie vo svojej vlasti

TA3 TASR
8.8.2021 21:29

Stovky ľudí, vrátane mnohých Bielorusov žijúcich v exile, sa v nedeľu zúčastnili na protestnom pochode v poľskej metropole Varšava, počas ktorého poukazovali na politické represie v susednom Bielorusku.

bielorusko protest 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Obviňovali aj Putina

Demonštrácia sa konala v predvečer prvého výročia sporných volieb, po ktorých sa šiestykrát prezidentskej funkcie ujal Alexandr Lukašenko, čo v krajine vyvolalo vlnu masových protestov. Lukašenko verejné prejavy nespokojnosti potlačil tvrdými zásahmi voči demonštrantom, kritikom režimu a nezávislým médiám. Viac než 35.000 ľudí skončilo vo väzeniach, kde sa tisíce z nich stali obeťou brutálneho zaobchádzania.

Mnohí účastníci nedeľňajšieho pochodu vo Varšave niesli bielo-červené vlajky spájané s bieloruskou opozíciou a skandovali slogany na podporu Bieloruska. Na pochod sa vydali z centra poľskej metropoly, prešli popred ambasády USA a Ruska a smerovali k bieloruskej ambasáde, ktorá sa nachádza v južnej časti Varšavy. Pred ruským veľvyslanectvom rečníci obviňovali ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý dlhodobo podporuje Lukašenka, zo zodpovednosti za represie v Bielorusku.

Jeden z bieloruských účastníkov pochodu, ktorý odišiel zo svojej vlasti a našiel nový domov v Poľsku, vyjadril presvedčenie, že Bielorusi žijúci v zahraničí musia organizovať podobné protestné akcie. "Ľudia v Bielorusku nemôžu vyjsť do ulíc, pretože by ich zavreli do väzenia," uviedol 56-ročný Franc Aslauski.

Poľsko sa spolu s Litvou a Ukrajinou stalo jedným z hlavných centier bieloruského prodemokratického exilu. Do Poľska sa nedávno uchýlila aj bieloruská olympionička Kryscina Cimanovská, ktorá sa odmietla vrátiť domov z dejiska letnej olympiády v Tokiu a požiadala o diplomatickú ochranu. Varšava ponúkla Cimanovskej humanitárne víza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok