Krym bol, je a bude náš, reagoval na slová Zelenského ruský minister

TA3 TASR
6.8.2021 13:56

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok zopakoval, že Krymský polostrov "bol, je a bude" ruským územím. Podľa agentúry TASS tým reagoval na slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vo štvrtkovom televíznom interview opäť označil Krym za ukrajinské územie a prisľúbil, že Ukrajina ho získať späť.

Krym bol, je a bude náš, reagoval na slová Zelenského ruský minister
TASR/AP (ilu)

Šojgu na margo týchto slov vyhlásil, že "politici na Ukrajine prichádzajú a odchádzajú, ale Krym bol, je a bude ruský".

Rusko oľutuje kroky na Kryme

Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinský štátny televízny kanál Dom, ktorý vysiela aj na území odštiepeneckého Donbasu a Krymu, označil územie Krymského polostrova za ukrajinské a sľúbil, že nikdy nebude "ruským územím". Ďalej povedal, že Moskva "v budúcnosti oľutuje kroky podniknuté v súvislosti s Krymom". Zelenskyj považuje Krym za "prvú zápalku", ktorá "pravdepodobne na niekoľko ďalších generácií" spôsobila zhoršenie vzťahov medzi Ukrajincami a Rusmi.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na Zelenského výroky zopakovalo, že "téma Krym je definitívne uzavretá". "O príslušnosti Krymu k Ruskej federácii sa nediskutuje," vyhlásil vo štvrtok na brífingu zástupca riaditeľa informačného a tlačového odboru ruského rezortu diplomacie Alexandr Bikantov, podľa ktorého sú vyjadrenia Zelenského k tejto uzavretej téme "neseriózne".

Krymský polostrov sa stal subjektom Ruskej federácie na základe výsledkov referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014. Za jeho pripojenie k Rusku hlasovalo 96,77 percenta účastníkov plebiscitu. Ruský prezident Vladimir Putin a krymskí predstavitelia podpísali 18. marca 2014 v moskovskom Kremli Zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie.

Západ považuje referendum na Kryme za neplatné a neuznáva ho.

Polostrov sa stal súčasťou cárskeho Ruska, keď po rusko-tureckej vojne z rokov 1768 -1874 získal nezávislosť. Dekrétom cárovnej Kataríny Veľkej z roku 1783 sa Krym stal súčasťou Tauridskej gubernie. Jeho význam vzrástol po roku 1791, keď Turci stratili v prospech Rusov väčšinu Čiernomoria.

V bývalom Sovietskom zväze bol Krym súčasťou Ruska do roku 1954, keď ho vtedajší prvý tajomník Komunistickej strany ZSSR Nikita Chruščov v rozpore s ústavnými normami pridelil pod ukrajinskú jurisdikciu ako dar. Krym zostal súčasťou Ukrajiny aj po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok