Spoznajte sapiosexuálov: Mladú generáciu priťahuje niečo iné ako výzor

TA3/zm
7.8.2021 10:00

Nepozerajú sa na fyzickú stránku, nezaujíma ich ani výška konta v banke. Sapiosexuáli sa zameriavajú pri výbere partnera na celkom iné vlastnosti a tento trend bude mať v najbližších rokoch podľa vedcov narastajúcu tendenciu.

Spoznajte sapiosexuálov: Mladú generáciu priťahuje niečo iné ako výzor
Pexels/Karolina Grabowska

Ešte ste zrejme o nich nepočuli. Sapiosexualita je novodobý pojem, ktorým psychológovia označujú erotickú fixáciu na vysokú inteligenciu. Inými slovami, takýchto ľudí nezaujíma výzor partnera ani nič podobné, podstatné je pre nich, čo má opačné pohlavie v hlave!

Sexualita budúcnosti

Prieskum Univerzity v západnej Austrálii vychádzal z toho, že ide o moderný typ sexuality, preto sa bude najviac týkať mladej generácie. Do vzorky preto zaradili 400 dobrovoľníkov vo veku od 18 do 35 rokov. Cieľom bolo vyplniť dotazník, v ktorom úprimne študenti priznali svoje preferencie vo vzťahoch.

Ukazuje sa, že až 8 percent mladej populácie považuje rozum za najatraktívnejšiu vlastnosť pri výbere budúceho partnera. A túto vlastnosť dokonca dáva táto skupina ľudí na prvé miesto aj pred akúkoľvek fyzickú príťažlivosť.

Inteligencia vedie

Aj u zvyšku vzorky dotazovaných však IQ hralo podstatnú rolu a umiestnilo sa na druhej priečke hneď za láskavou povahou.  

Zaujímavosťou je, že inteligencia sapiosexuála vôbec nehrá rolu. Tým pádom o múdreho partnera môže javiť záujem aj osoba, ktorá samotná nie je na takej mentálne úrovni ako objekt jeho záujmu.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok