Prokurátor podal návrh na väzbu na štyri osoby z kauzy Mýtnik III

TA3 TASR
5.8.2021 20:45

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v trestnej veci Mýtnik III na Špecializovaný trestný súd v Pezinku sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie štyroch osôb do väzby z dôvodu kolúznej väzby. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Pre obvineného architekta z kauzy Mýtnik žiadajú kolúznu väzbu
TASR/Jaroslav Novák

ÚŠP nekonkretizoval, na ktoré osoby obvinené v rámci stredajšej akcie Mýtnik III podal návrh na väzobné stíhanie. Zatiaľ nie je známy termín, kedy sudca pre prípravné konanie ŠTS bude na neverejnom zasadnutí v Pezinku rozhodovať o väzobnom stíhaní.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci spomínanej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. 

V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy. Medzi obvinenými je aj bývalá šéfka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala k skutku. Wittenbergerovú prepustili v stredu 4. augusta z cely policajného zaistenia.

Medzi obvinenými sú tiež podnikateľ Miroslav Výboh a bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Obvinený je aj bývalý šéf FS František Imrecze. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok 30. júla ho prepustili z väzby na slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok