Vydal zo seba maximum. Úradník prišiel do cieľa na 41. mieste

TA3 TASR
5.8.2021 14:36

Olympijským šampiónom v chôdzi na 20 km sa na OH v Tokiu stal taliansky atlét Massimo Stano. Striebro na trati v Sappore získal domáci Koki Ikeda, po bronz si dokráčal ďalší Japonec Tošikazu Jamaniši. Slovenský reprezentant Miroslav Úradník prišiel do cieľa na 41. mieste. Zapísal si čas 1:29:25.

Vydal zo seba maximum. Úradník prišiel do cieľa na 41. mieste
TASR/Martin Baumann

Víťazný Stano sa spoločne s dvojicou Japoncov odpútal od vedúcej skupiny približne tri kilometre pred cieľom. Rozhodujúci útok na zlato prišiel z jeho strany kilometer pred cieľovou čiarou a žiaden z domácich chodcov nedokázal zareagovať. Všetci traja medailisti získali premiérový cenný kov spod piatich kruhov. Preteky sa konali v Sappore, kam sa presunuli v snahe zabezpečiť chodcom priaznivejšie klimatické podmienky. V metropole ostrova Hokkaidó však bolo napriek tomu takmer rovnako teplo ako v Tokiu.

Muži - 20 km:

1. Massimo Stano (Tal.) 1:21:05 hod, 2. Koki Ikeda 1:21:14, 3. Tošikazu Jamaniši (obaja Jap.) 1:21:28, 4. Alvaro Martin (Šp.) 1:21:46, 5.      Christopher Linke (Nem.) 1:21:50, 6. Diego Garcia (Šp.) 1:21:57, 7. Wang Kchaj-chua 1:22:03, 8. Čang Ťün (obaja Čína) 1:22:16, 9. Perseus Karlström (Švéd.) 1:22:29, 10. Callum Wilkinson (V. Brit.) 1:22:38,... 41. Miroslav ÚRADNÍK (SR) 1:29:25

Podmienky boli náročné

Náš reprezentant bol po pretekoch rád, že zo seba vydal všetko a svojím nasledovníkom zo slovenskej výpravy odkázal, že hlavne sa treba neustále chladiť.

´Dvadsiatkari´ odštartovali o 16.30 h miestneho času pri teplotách okolo 31 stupňov, ktoré pred koncom klesli k 27 stupňom. Problémy robila aj vysoká vlhkosť vzduchu. "Bolo dobre, že sme išli poobede a nebolo to na priamom slnku, ale bolo cítiť tú vysokú vlhkosť. Ak mám poradiť našim na zajtra, tak chladiť od začiatku do poslednej chvíle a ísť opatrne. To priame slnko síce nebolo ostré, tým že bolo zatiahnuté a sú tu vysoké budovy, ale pocitová teplota bola vysoká a telo sa neskutočne prehrievalo. Ja som mal k dispozícii tri občerstvovacie stanice a využíval som ich naplno," varoval.  

Úradník štartoval v Tokiu ako 58. podľa rebríčka a nakoniec sa mu podarilo vyšplhať na 41. miesto z 52 pretekárov, ktorí prišli až do konca. Vyšiel mu tak cieľ ísť v úvode zozadu a postupne sa predierať dopredu: "Keďže som bol 58. v rebríčku, musel som ísť do toho s pokorou. Prvá polovica bola z môjho pohľadu veľmi dobrá, držal som sa vzadu, postupne som sa posúval a pomaly som zberal pretekárov. Tomu sa veľmi teším. V druhej polovici to už bolo náročnejšie, dochádzali sily, ale snažil som sa bojovať a dávať do toho všetko. Posledné tri štyri kilometre som išiel úplnú ´podlahu´ a stačilo to na toto miesto."

Nad odstúpením neuvažoval ani raz

Napriek náročným podmienkam počas pretekov ani raz neuvažoval, že by odstúpil: "Môj prvý tréner Roman Benčík ma volal malý pitbull, zahryznúť a nepustiť. Preteky sa nevzdávajú a olympiáda už vôbec. Kým som dokázal kráčať, tak ma to ani nenapadlo."

Dvadsaťpäťročný pretekár nemal príliš vydarený rok, keď ho zabrzdilo zranenie achilovky a absolvoval len dve dvadsiatky. Forma nebola ideálna, ale pomohli mu sústredenia v Tatrách a talianskom Livigne. "Tento rok bol náročný, nedarilo sa mi, bojoval som s psychikou. Až v príprave v Tatrách sa mi podarilo dostávať do potrebných obrátok a v kempe v Livignu som to ešte zlepšil. Veľmi mi pomáhal Maťo Tóth a myslím si, že sme sa podporovali v tréningoch vzájomne. Nesmierne si ho cením za jeho rady, za všetko čo mi doposiaľ dal a som veľmi rád, že som mohol popri takom človek trénovať," uviedol a nezabudol poďakovať všetkým blízkym: "Som veľmi rád, že sa mi podarilo do Tokia dostať a ďakujem všetkým, ktorí pri mne stáli a podporovali ma. Rodine, priateľke Aničke a všetkým ostatným, ktorí mi držali palce. O tri roky sa pokúsim dostať do Paríža a zase sa posunúť a bojovať o čo najlepší výsledok."

Pochválil ho aj tréner

Úradníkov výkon hodnotil pozitívne aj tréner Matej Spišiak: "Nebol zlý. Už pred pretekmi som povedal, že preňho bude úloha hlavne dôstojne reprezentovať, myslím si, že zo seba vydal maximum a naviac nemal. Zdolal niekoľko súperov, pričom sem nastupoval s 58. tabuľkovým miestom. Nemal som veľké oči, pri tomto počasí to bolo veľmi ťažké. Hodnotím to pozitívne a verím, že táto olympiáda mu dodá energiu, skúsenosti a na ďalšej už bude niekde vyššie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok