V Tokiu sa rozlúči s úspešnou kariérou. Nie som najväčší favorit, hovorí chodec Tóth

TA3 TASR
5.8.2021 10:21

Slovenský chodec Matej Tóth uzavrie už v piatok svoju pozoruhodnú kariéru na olympijských hrách v Japonsku. V Sappore ho čaká obhajoba zlata spred piatich rokov na 50 km trati. Okrem jeho derniéry to bude koniec aj pre najdlhšiu chodeckú disciplínu, ktorá sa už na nasledujúcich hrách v Paríži nepredstaví.

V Tokiu sa rozlúči s úspešnou kariérou. Nie som najväčší favorit, hovorí chodec Tóth
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Bude to vyrovnaný súboj

Záverečná olympijská 50-tka nemá jasného favorita, adeptov na medaily je hneď niekoľko a bude dôležité, ktorý z nich sa dokáže čo najlepšie vyrovnať s náročnými podmienkami. Organizátori OH síce preložili chodecké disciplíny i maratón z Tokia do Sappora, no aj na najsevernejšom ostrove krajiny Hokkaidó panujú v týchto dňoch vysoké horúčavy a vlhkosť. "Ani ja by som teraz nedokázal určiť troch či štyroch ľudí, z ktorých môže vzísť víťaz. Napočítal by som ich minimálne desať," uviedol pre portál atletika.sk Tóth.

Napriek tomu, že je obhajca trofeje, nepovažuje sa za najväčšieho favorita disciplíny, ktorá po 89 rokoch zmizne z olympijského programu. O tri roky v Paríži ju nahradia preteky na 35 km: "Uvedomujem si, že patrím k favoritom – navyše viem, aké sú očakávania na Slovensku – ale sám seba vôbec nevnímam ako top favorita. Teoreticky môžem opäť vyhrať, ale môže sa stať, že predvediem dobrý výkon a skončím bez medaily. V hre je aj najhoršia možnosť: nesadne mi deň a vtedy môže byť päťdesiatka v ťažkých podmienkach veľmi náročná. Akákoľvek medaila bude obrovský úspech. Avšak nepredbiehajme."

Tóth sa cíti pred skorým piatkovým štartom (5.30 h miestneho času, štvrtok 22.30 h SELČ) dobre fyzicky pripravený, no keďže posledný štart absolvoval v závere marca v Dudinciach na 20 km, trochu mu chýba preteková pohoda. "Cítim sa vo forme, ale v porovnaní s Riom som opatrnejší. Možno aj pre podmienky, ktoré nás čakajú, možno aj preto, lebo moja výkonnosť predsa len už nie je na úrovni rokov 2014 – 2016, čo bol vrchol mojej kariéry. Úplnú psychickú pohodu stále len hľadám, takisto pocit, že sa teším na preteky. Azda to tesne pred pretekmi príde. Verím, že mi pomôže aj skutočnosť, že do toho idem poslednýkrát," povedal pre atletika.sk a odhadol, že na medaily bude potrebný čas medzi 3:40 až 3:45 h.

Pre olympijského víťaza to budú na dvojkilometrovom okruhu v sapporskom parku Odori posledné preteky v kariére. "Momentálne som stopercentne presvedčený, že končím. Neviem si predstaviť absolútne nič, čo by to zmenilo," uviedol a dodal: "Koncentrujem sa len na preteky. Nostalgia príde až po nich. Možno práve poznanie, že šliapem posledný raz, mi v závere, keď toho má človek už plné zuby, pomôže. Poviem si: takto trpím poslednýkrát a zmobilizujem posledné rezervy môjho tela."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok