Zastavte vypadávanie vlasov pomocou jedálneho lístka. Tieto potraviny na ňom nemajú čo robiť

TA3/zm
5.8.2021 16:00

Zdravé vlasy sú snom mnohých žien, no nie všetky majú to šťastie. Vypadávanie vlasov je jedným z najčastejších problémov, ktoré trápi naše koruny krásy. Čiastočne ide o hormonálnu či genetickú záležitosť, ale dokážete si pomôcť aj výberom vhodných potravín alebo naopak, vynechaním určitých jedál.

Zastavte vypadávanie vlasov pomocou jedálneho lístka. Tieto potraviny na ňom nemajú čo robiť
Pexels/Mariana Plozner

Ak chcete zistiť, či vaše prílišné vypadávanie vlasov neovplyvňuje i strava, mali by ste dočasne vylúčiť nasledujúce jedlá. Je totiž možné, že aj keď vyhovujú vášmu žalúdku, vlasy majú na to iný názor.

Ryby

Prekvapivé zistenie je, že inak mimoriadne zdravé a výživovými poradcami odporúčané ryby, môžu mať negatívny dopad na naše hrivy. Nejde ani tak mäso z morských plodov, ako skôr o ortuť, ktorú môžu obsahovať. Zvýšená hladina ortuti v ľudskom organizme má za následok viacero zdravotných zhoršení a vypadávanie vlasov môže byť jedným z nich.

Naopak, o lososovi sa hovorí, že je výbornou pochúťkou nielen pre naše jazýčky, ale i vlasy. Obsahuje mastné kyseliny, ktoré udržiavajú v skvelej forme napríklad kosti, ale i vlasy.  

Rýchle občerstvenie

Rebríčkov, kde by sa objavili fast foody a ich negatívny dopad na ľudský organizmus, je neúrekom. A rovnako rýchle občerstvenie patrí aj na zoznam potravín, ktoré, ak sa to s nimi preháňa, môžu stáť za rednutím vašich vlasov.

Problémom sú nezdravé tuky, ktoré hamburgery či hranolky obsahujú. Zvyšujú testosterón, čo v prípade žien znamená aj plešatenie, ktoré je inak typické pre mužov. Ak sa vám to zdá príliš, máme ešte iný argument.

Nezdravé tuky upchávajú aj póry na pokožke hlavy, ktorú mastia, a tým sa obmedzuje šanca na zdravý rast vlasov.

Sladené nápoje

Ani pri diétach sa neodporúča jesť príliš veľa rafinovaného cukru a platí to i pri starostlivosti o kvalitu vlasov. Ak vám nadmerne vypadávajú, môžu za tým byť aj sladené nápoje a ich nadmerná konzumácia.

Čo jesť pre zdravie vlasov

Máme pre vás aj opačný zoznam, a to, čo si naservírovať, aby boli vaše vlasy zdravé, pružné a lesklé. Vlasy sú prirodzene zložené z bielkovín, preto im prospeje, ak na jedálny lístok zaradíte čo najviac strukovín ako je fazuľa či šošovica. Ako prevencia proti vypadávaniu funguje aj čerstvý špenát, ktorý je zdrojom množstva vitamínov a minerálov. Rovnako mrkva dokáže s vašou korunou krásy zázraky, keďže obsahuje vitamín A a ten podporuje tvorbu maziva pre zdravé vlasy od korienkov. A napokon vlašské orechy sú zdrojom omega 3-mastných kyselín, vďaka ktorým budú vaše vlasy zdravé i krásne lesklé.       

Témy: Krása potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok