O návšteve svojich predstaviteľov neinformovalo. Rezort zaslal Maďarsku diplomatickú nótu

TA3 TASR
5.8.2021 11:12

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zaslalo Maďarsku diplomatickú nótu. Žiada, aby maďarská strana postupovala v zmysle zaužívaných a štandardných diplomatických postupov a vopred informovala slovenskú stranu o účele návštevy svojich štátnych predstaviteľov.

O návšteve svojich predstaviteľov neinformovalo. Rezort zaslal Maďarsku diplomatickú nótu
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Slovenský rezort diplomacie tak urobil v reakcii na účasťou predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva.

Nedodržiavajú zaužívané postupy

"MZVEZ SR pripomína, že je naďalej pripravené poskytnúť štandardnú logistickú podporu oficiálnym návštevám z Maďarska, nepovažujeme však za vhodné, že sa slovenská strana až následne dozvedá o tom, na akých podujatiach sa vysokí politickí predstavitelia Maďarska zúčastňujú na území SR," ozrejmil rezort.

V tejto súvislosti rezort v diplomatickej nóte vyjadril sklamanie z účasti a vyjadrení na podujatí v Šamoríne v pondelok 2. augusta. Hovorí, že neboli v duchu deklarovaného záujmu o dobré susedské vzťahy. Zároveň deklaroval, že Slovenská republika je naďalej pripravená na komunikáciu s Maďarskom o všetkých otázkach vzájomných vzťahov.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok v reakcii na vyjadrenia Kövéra pri odhalení pamätníka v Šamoríne už v stredu požiadal maďarských predstaviteľov, aby vážili slová, nenarúšali zmier a rešpektovali Slovensko ako rovnocenného partnera. Skonštatoval, že spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy. Za slovenského ministra a jeho vyjadrenie sa postavil aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár so svojím hnutím Sme rodina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok