Korčok vyzval maďarských politikov, aby vážili slová. Rázne sa ohradil voči udalosti v Šamoríne

TA3 TASR
4.8.2021 12:40

Spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy so Slovenskom. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Slovenské očkovacie certifikáty budú uznávať
TASR/Martin Baumann

Minister poukázal na tohtotýždňovú účasť a vyjadrenia maďarského predsedu parlamentu Lászloa Kövéra na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Som rozčarovaný z toho, že z Budapešti neustále počúvame na našu adresu odkazy a poučenia týkajúce sa spoločnej histórie. Rozhodne však odmietam to, že druhý najvyšší predstaviteľ Maďarska má potrebu prísť prezentovať svoje videnie histórie priamo na Slovensko," vyhlásil Korčok.

Pripomenul, že aj oficiálni predstavitelia SR majú možnosť prezentovať postoj Slovenska k minulosti vrátane historickej úlohy Maďarska. "Napriek tomu to nerobíme, a už vôbec nie na podujatiach na území Maďarska. Nerobíme to z rešpektu voči Maďarsku, ale aj preto, lebo povojnové usporiadanie je raz a navždy uzavretá téma a naše vzťahy chceme orientovať na súčasnosť a budúcnosť. Jej súčasťou je aj dnešný zmier s našimi spoluobčanmi maďarskej národnostnej menšiny," pripomenul šéf rezortu diplomacie.  

Minister preto požiadal maďarských predstaviteľov, aby "vážili slová, tento zmier nenarúšali a rešpektovali Slovenskú republiku ako rovnocenného partnera".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok