Protestujúci dav zablokoval cestu pri Hodžovom námestí. Zasahovať museli ťažkoodenci

TA3
5.8.2021 09:19

Policajní ťažkoodenci i ďalší policajti zasiahli proti skupine demonštrantov, ktorá nakrátko zablokovala cestu pri Hodžovom námestí v Bratislave. Polícia demonštrantov vytlačila späť z cesty na námestie pred Prezidentský palác a snaží sa im brániť v ďalšej blokácii cesty.

Premávku sprejazdnili

Premávku na bratislavskom Hodžovom námestí policajti sprejazdnili. Dopravný podnik Bratislava informuje o obnove liniek mestskej hromadnej dopravy 203, 207 a 212, ktoré úsekom premávajú. Zelená vlna RTVS zároveň odporúča vodičom vyhnúť sa úseku kvôli možným blokádam protestujúcimi.

 "Protest na Hodžovom námestí má polícia pod kontrolou. Cesta už nie je blokovaná a linky DPB premávajú bez zmien. Na mieste je zvýšený počet hliadok Mestskej polície Bratislava, ktoré sú súčinné so štátnou políciou. O prípadných dôležitých zmenách vás budeme informovať," uviedlo hlavné mesto SR Bratislava na sociálnej sieti s tým, že robí viaceré opatrenia. 

Ako príklad uviedlo spoluprácu so štátnou políciou na zabezpečení verejného poriadku, posilnený monitoring kamerového systému, aktívnu účasť na krízovom štábe krajského policajného zboru či prípravu záložných vozidiel mestskej hromadnej dopravy a ďalšie.

Polícia bráni v ďalšej blokácii

O odblokovaní premávky na Hodžovom námestí informovala bratislavská polícia na sociálnej sieti po tom, ako sa ťažkoodencom podarilo vytlačiť protestujúcich z cesty späť na námestie pred Prezidentský palác. Polícia sa snaží demonštrantom brániť v ďalšej blokácii. Obmedzenie na ceste netrvalo dlho, polícia hneď zasiahla.  

Na miesto prišli aj zdravotní záchranári

"V čase po 12.00 h vošlo viacero osôb z verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí na vozovku v blízkosti zastávky MHD a pokúsili sa zablokovať premávku v smere na Štefánikovu ulicu. Poriadkoví policajti bezodkladne začali tieto osoby vyzývať, aby opustili priestor cestnej komunikácie a následne ich začali vytláčať na miesto mimo vozovky," uviedli bratislavskí policajti. Na miesto prišli aj zdravotní záchranári, keďže jedna z protestujúcich sa po zásahu polície sťažovala na zdravotné problémy.

Organizátor ich vyzval, aby sa vrátili späť

Organizátor ohláseného protestu na Hodžovom námestí vyzval účastníkov štrajku, aby sa vrátili späť na Hodžovo námestie a prestali blokovať cesty. Chce podľa vlastných slov situáciu riešiť vyjednávaním, inteligentne a slušne. "Máme pripravený plán, podľa ktorého budeme postupovať. Nechceme, aby nás nazývali dezolátmi a opicami," povedal na pódiu. 

Dištancuje sa od správania demonštrujúcich, ktorí zablokovali cestu. Došlo aj k slovnej výmene medzi organizátormi protestov z Hodžovho námestia a neohláseného protestu z Námestia slobody. Organizátori z Hodžovho námestia vyčítali tým z Námestia slobody, že prišli narušiť doteraz pokojný priebeh protestu pred Prezidentským palácom.

V Bratislave sa posledné týždne protestuje proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu, proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej i médiám. Počas doterajších demonštrácií sa protestujúci dostali až k vstupným dverám parlamentu či na niekoľko hodín zablokovali cesty v centre hlavného mesta. Polícia preto čelila kritike.

Zotrvať chcú do konca augusta

Pred Prezidentským palácom, na ohlásenom proteste, demonštrujú zatiaľ desiatky ľudí. Organizátori demonštrácie deklarujú, že chcú na Hodžovom námestí zotrvať až do 28. augusta. Dovtedy majú oficiálne ohlásené protesty. Tvrdia, že neprišli vyvolávať konflikty, ale chcú slušne komunikovať a vyjadriť svoj nesúhlas s opatreniami v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 či s očkovaním proti ochoreniu. Na mieste je aj štátna a mestská polícia. Okraj námestia lemujú policajní ťažkoodenci. Polícia deklaruje, že bezpečnostnú situáciu v Bratislave od ranných hodín monitoruje a priebežne vyhodnocuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok