Prvé milovanie má vplyv na kvalitu a dĺžku manželstva. Kedy sa zvyšuje riziko rozvodu?

TA3/zm
5.8.2021 08:00

Začiatok pohlavného života má podľa psychológov výrazný vplyv na naše budúce partnerské vzťahy. Dokonca až taký, že v istých prípadoch môže zvyšovať mieru rozvodovosti.

Prvé milovanie má vplyv na kvalitu a dĺžku manželstva. Kedy sa zvyšuje riziko rozvodu?
Pexels/Caio

Ak ste s intímnym životom dlho neváhali a začali ste už v puberte, máte podľa vedcov vyššie riziko rozvodu. Zaujímavé prepojenie prvého milovania a kvality manželstva priniesol výskum Iowskej univerzity.

Nepriamy nátlak

Výsledky sú celkom jasné. Prvé milovanie dievčat vo veku 15 až 18 rokov má neskôr za následok zvýšenú mieru rozvodovosti. Prieskum sa však netýka pohlavného života mužov. Zameral sa len na ženy a vychádzal z predpokladu, že ak sa rozhodnete pre styk ešte na strednej škole, častokrát je to z nepriameho nátlaku. Tento fakt priznalo 42 percent opýtaných, podľa ktorých intimita pred dovŕšením dospelosti nebola v ich prípade z celkom vlastného rozhodnutia.

V takom prípade psychológovia hovoria o traume, ktoré ovplyvňuje aj akékoľvek budúce partnerské vzťahy. Isteže negatívne, ak už štart do života muža so ženou nebol práve úspešný.

Štatistika rozvodovosti

Za zamyslenie teda stojí, či rozpad manželstva ovplyvňuje vek alebo skôr pocit zo zážitku prvého milovania. Čísla sú však jasné. Ženy, ktoré prišli o panenstvo ešte pred dovŕšením dospelosti, sa do piatich rokov od svadby rozvádzajú v 31 percentách a do desať rokov v 47 percentách prípadov. Pre porovnanie, u žien, ktoré s intímnym životom čakali aspoň do dvadsiatky klesala rozvodovosť na 15 percent do piatich rokov a 27 percent do desiatich rokov.     

Témy: rozvod Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok