Vedecky potvrdené: Muži, ktorých manželky kontrolujú, žijú zdravší a dlhší život

TA3/zm
3.8.2021 08:00

Žena, ktorá sa neustále zaujíma o svoju polovičku, môže byť na prvý pohľad na obtiaž. Výskumy však ukázali, že starostlivým manželkám neujde žiaden detail, napríklad ani o zdravotnom stave svojich manželov.

Vedecky potvrdené: Muži, ktorých manželky kontrolujú, žijú zdravší a dlhší život
Pexels/SHVETS production

Zaujímavá štúdia Michiganskej štátnej univerzity priniesla zistenie, že manželky „stíhačky“ majú skvelý vplyv na zdravie svojich partnerov. Ak žena všeobecne kontroluje svoju polovičku, všimne si okrem iného aj prípadne zmeny zdravia manžela. A to nie je na škodu!

Menšie riziko

Výskum sa zameral napríklad na vznik cukrovky u mužov. Ak majú po svojom boku dámu, ktorá ich život riadi a kontrolu, riziko ochorenia klesá. A čo viac, ak muž diabetes náhodou dostane, s takouto ženou má lepšie šance na vyliečenie sa.

Dôvodom, prečo sa vedci zamerali práve na cukrovku je fakt, že ide o najrozšírenejšie ochorenie a častú príčinu smrti mužov po päťdesiatke. A tak do vzorky vyše 1200 respondentov zaradili chlapov vo veku od 57 do 85 rokov.     

Prospešne konflikty

Nebudeme si klamať, mať za chrbtom ženu kontrolórku asi nie je práve vzorec ideálneho manželstva. Mysleli si to aj odborníci, a tak úvod výskumu vychádzal z predpokladu, že v takomto manželstve je veľa stresu a ten spôsobuje choroby rôzneho druhu. Sami ostali prekvapení, že adrenalín, ktorý páry v tomto type vzťahu zažívajú, pôsobí na zrelých mužov ako prevencia.

Keďže sa do štúdie zapojili aj ženy, pozreli sa vedci rovnako na ich zdravie. Funguje presne naopak ako mužské. Dámy potrebujú v manželstve harmóniu na to, aby sa držali v dobrej telesnej i duševnej kondícii.       

Témy: Výskum Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok