Blížia sa ďalšie protesty. Dav sa chystá blokovať dopravu, polícia chystá opatrenia

TA3 TASR
4.8.2021 12:23

V centre Bratislavy sa bude vo štvrtok opäť protestovať proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu i proti prezidentke Zuzane Čaputovej. Demonštranti na sociálnych sieťach informujú, že chcú od rána protestovať pred Úradom vlády SR i pred Prezidentským palácom.

Aj neoznámený protest

Avizujú, že chcú opäť zablokovať komunikácie v hlavnom meste. Bratislavská štátna polícia chystá pre avizované protesty bezpečnostné opatrenia. Vo štvrtok a piatok mestská časť Staré Mesto z bezpečnostných dôvodov opäť zatvorí Grasalkovičovu (Prezidentskú) záhradu.

V Bratislave sa podľa polície majú uskutočniť dve verejné zhromaždenia, z toho jedno oznámené a druhé neoznámené. Polícia vyzýva ľudí, ktorí sa plánujú na proteste zúčastniť, aby nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov.

"Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej, ako aj kriminálnej polície. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore zakročí, a to formou intervenčného zásahu poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. V teréne budú aj dopravní policajti, ktorí budú monitorovať situáciu v cestnej premávke.

Čo odporúča polícia?

Vodičom polícia odporúča vyhnúť sa miestam konania zhromaždení. Rovnako žiada občanov, aby ak nebudú účastníkmi demonštrácií, aby sa im vyhli z dôvodu možných zákrokov polície. Mestská časť Staré Mesto na sociálnej sieti uviedla, že zhromaždenia sú naplánované až do 28. augusta. „Pravdepodobnosť, že Grasalkovičova záhrada bude zatvorená aj po iné dni, je preto vysoká," uviedla samospráva.

Protesty sa v Bratislave konali aj uplynulé dní. Vo štvrtok 29. júla prišlo na Hodžovo námestie 1000 až 1500 ľudí. Demonštranti neskôr zablokovali na niekoľko hodín komunikácie v okolí námestia, čím spôsobili rozsiahle kolóny a nútené zmeny vo verejnej doprave. Polícia čelí kritike, že voči protestujúcim, blokujúcim v centre Bratislavy dopravu, nezasiahla skôr. Polícia argumentovala, že na rozpustenie davu nemala zákonný dôvod. Z ulíc vytlačila protestujúcich až večer.

Kritické ohlasy na stranu polície sa ozývali aj po proteste 23. júla, keď sa dav demonštrantov dostal až pred vchodové dvere do Národnej rady SR a chcel vojsť do parlamentu. Bránilo im v tom len niekoľko policajtov. Policajné posily a ťažkoodenci prišli na miesto až neskôr. Postup polície v tomto prípade preverí kontrola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok