Oligarchu Výboha a bývalú šéfku finančnej správy Wittenbergerovú obvinili v kauze Mýtnik

TA3 TASR
4.8.2021 10:18

Miroslav Výboh bol obvinený v kauze Mýtnik. Výboh bol považovaný za jedného z neoficiálnych akcionárov Smeru. Robert Fico v minulosti potvrdil, že sa poznajú.

Oligarchu Výboha a bývalú šéfku finančnej správy Wittenbergerovú obvinili v kauze Mýtnik
ČTK

Oligarchu Výboha podľa informácií denníka N obvinili v kauze Mýtnik. NAKA v tejto súvislosti zasahovala od ranných hodín. Podľa informácií televízie TA3 sa Výboh, ktorého obvinili na základe výpovede Františka Imreczeho, aktuálne nachádza v zahraničí. Obvinený je z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku vo výške 150-tisíc eur. 

O Miroslavovi Výbohovi sa hovorilo ako o jednom z mecenášov Smeru. V minulosti Robert Fico priznal, že sa s ním pozná a dokonca o ňom hovoril ako o svojom kamarátovi.

Okrem neho bola podľa našich informácií obvinená aj zadržaná bývalá šéfka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová, medzi obvinenými je tiež Radko Kuruc, ktorý bol štátnym tajomníkom na ministerstve financií počas ministrovania Petra Kažimíra. Obvinený je tiež podnikateľ Michal Suchoba.

Medzi obvinenými je aj Denisa Židová, bývalá riaditeľka odboru právnej pomoci finančnej správy, Daniel Čech, bývalý viceprezident Finančnej správy, a Kornélia Černá, bývalá riaditeľka odboru verejného obstarávania na finančnej správe. Obvinených čakajú v stredu o 14:00 výsluchy.

"Úrad špeciálnej prokuratúry môže potvrdiť dnešný vykonávaný zásah vo veci medializovanej pod názvom Mýtnik III. Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Pokiaľ sa potvrdia informácie o obvineniach aktívnych príslušníkov Finančnej správy SR, budú bezodkladne pozbavení výkonu štátnej služby v súlade so zákonom, uviedla finančná správa. Jej vedenie už v prípade zadržaných príslušníkov „prijalo kroky“. „FS je naďalej prostredníctvom sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly plne súčinná pri vyšetrovaní v rámci akcie Mýtnik, čo je dôkazom toho, že snahou vedenia je, aby trestné činy, na ktorých sa mohli podieľať príslušníci FS, neboli zametané pod koberec,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Vzhľadom na to, že ide o prípad, ktorý vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní, nechce inštitúcia uvádzať bližšie podrobnosti.

Kauza Mýtnik sa týka korupcie v súvislosti s IT zákazkami na Finančnej správe. S orgánmi spolupracuje obvinený bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze. Imrezce,Suchoba a bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech v kauze aktuálne vypovedajú.

Počas akcie Mýtnik bol zadržaný a väzobne je stíhaný podnikateľ Jozef Brhel. Zadržaný bol aj jeho brat Peter Brhel. Jozefa zobral právoplatne do väzby Najvyšší súd SR 1. marca. Odvolací súd u neho skonštatoval dôvody útekovej a kolúznej väzby. Petra Brhela prepustili z väzby v apríli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok