Strany volajú po diskusii: Siahať na volebné právo je neprípustné

TA3 TASR
3.8.2021 16:47

Strana SaS je pripravená na diskusiu o hľadaní možností, ako umožniť voliť aj občanom nachádzajúcim sa v karanténe. Opozičný Hlas-SD odmieta novelu volebného zákona z dielne Ministerstva vnútra SR. Hovorí o obmedzovaní základného práva ľudí slobodne voliť. Strany tak reagovali na návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

"Nechceme nikoho obmedzovať na jeho volebnom práve, a preto si myslíme, že o tejto téme by mala najskôr prebehnúť široká verejná diskusia. S otvorením volebného zákona by sme však zároveň radi konečne doriešili zjednodušenie voľby zo zahraničia či zavedenie dvojkolovej voľby pre budúcoročné komunálne a regionálne voľby," uviedol podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Hovorí o kľúčovej zmene tohto volebného obdobia.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že volebné právo je jedným zo základných občianskych práv a nesmie byť obmedzované ani podmieňované napríklad testovaním či očkovaním. "Samozrejme, pri zlej epidemiologickej situácii vždy môžeme diskutovať o tom, aké doplňujúce prostriedky môžeme použiť na to, aby bol výkon tohto práva pre občanov riadne zabezpečený bez toho, aby bolo ohrozené zdravie obyvateľstva," poznamenala a poukázala na príklad z jesenných senátnych a krajských volieb v ČR, keď mohli pozitívne testovaní voliť z auta.

Hlas-SD tvrdí, že rozumie potrebe ochrany verejného zdravia, očakáva však odbornú diskusiu a posúdenie situácie kompetentnými orgánmi. Navrhovaná zmena legislatívy podľa strany vyvoláva otázniky. "Preto veríme, že štát zabezpečí adekvátnou cestou ústavou garantované volebné právo pre všetkých svojich občanov a nebude takýmto spôsobom deliť ľudí na dve kategórie. Siahať na volebné právo jednotlivca je neprípustné," podčiarkla strana. Hovorí o povinnosti vlády postarať sa o to, aby volebné právo každého občana bolo zabezpečené aj počas pandémie.

Opozičný Smer-SD v návrhu vidí ambíciu ministra vnútra ovládať všetkých voličov. Zmena by podľa Smeru znamenala de facto odobratie volebného práva nezaočkovaným. "Zásadne takéto obmedzenie volebného práva odmietame," tlmočil postoj strany jej hovorca Ján Mažgút.

Ministerstvo vnútra v reakcii na viaceré interpretácie navrhovanej novely tzv. volebného zákona zdôraznilo, že sa ňou nemenia pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva. Reagovalo tak aj na tvrdenie poslanca Sme rodina Petra Pčolinského, ktorý napísal, že novela umožní vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Rezort hovorí o šírení dezinformácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok