Pčolinský tvrdí, že nezaočkovaní nebudú môcť voliť. Ministerstvo vnútra reaguje

TA3 TASR
3.8.2021 15:27

Predložená novela tzv. volebného zákona nemení pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva. Ministerstvo vnútra to uviedlo v reakcii na tvrdenie poslanca Sme rodina Petra Pčolinského na sociálnej sieti.

Pčolinský napísal, že novela umožní vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Rezort hovorí o šírení dezinformácií. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová. "Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť štyroch červených výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby verejne nešíril dezinformácie s cieľom, ktorý je už viac ako očividný," skonštatovala Túrosová.

Ako vysvetlil rezort, zákon o podmienkach výkonu volebného práva ustanovuje prekážku, ktorá má za cieľ ochranu verejného zdravia. "V súvislosti s pandemickou situáciou však v zákone absentoval administratívny postup vyznačenia tejto prekážky v zozname voličov. Tento postup je predmetom novely tzv. volebného zákona," vysvetlili v stanovisku.

To, ktorí voliči predstavujú hrozbu pre verejné zdravie a všetkých občanov, ustanovuje podľa rezortu osobitný predpis, a to zákon na ochranu verejného zdravia. "Novela volebného zákona v žiadnom prípade nesprísňuje ani nepoľavuje, teda žiadnym spôsobom nemení pravidlá zaužívané v Slovenskej republike viac ako 30 rokov," zdôraznila Túrosová.

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne ministerstva vnútra, ktorý upravuje aj zákon o volebnej kampani a ďalšie zákony, zatiaľ neprešiel vládou. Na poslednom júlovom rokovaní kabinet pri danom bode rokovanie prerušil pre politické pripomienky hnutia Sme rodina, ktoré mali súvisieť s navrhovanými zmenami pri moratóriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok