Bošňák: V tretej vlne sa netreba báť rastu nakazených, návšteva pápeža je však riziková

TA3
4.8.2021 06:00

Covid čísla u nás stúpajú len pomaly a cestovateľské destinácie, ktoré na tom neboli najlepšie, sa nezhoršujú. Obľúbené turistické ciele Slovákov síce rastú, ale nie kriticky. Ďalšou dobrou správou je, že by sa mal zmeniť aj covid automat a pandémia sa bude riadiť podľa lokálnych čísel. Poslom dobrých správ bol dátový analytik Ivan Bošňák.

Nemecko uvoľňuje obmedzenia pre cestujúcich z Británie a Ruska
TASR/AP

Za prvou špičkou

Bošňák poukázal na fakt, že čísla v rámci tretej vlny, poznačenej deltou, sa rýchlo prehupli cez špičku. Podľa anlaytika tento scenár virológovia očakávali a súvisí práve s tým, že delta je extrémne nákazlivým variantom koronavírusu. "Prebehlo to troma krajinami: Veľká Británia, Portugalsko a Španielsko. Môže sa to ešte zavlniť, ale aspoň počty infikovaných sú už za prvou špičkou," skonštatoval Bošňák.

Podľa Bošňáka sa oproti situácii spred roka správanie Európanov zlepšilo. Je viac hygieny, zmenilo sa aj servírovanie jedál v hoteloch a "má to výsledok". Analytik komentoval aj častejšie prípady nákazy v Prahe či v Bratislave. Nárast však podľa neho nie je dramatický. "Sme zaočkovaní, ale veľa sa tu cestuje aj testuje a čísla sú strašne malé."

Bošňák upozorňuje, že z počtov nakazených, ktoré u nás aktuálne pribúdajú, sa závery ešte robiť nedajú. "Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Česko sú krajiny, kde je denný počet prípadov pod sto," skonštatoval. Zároveň pochválil systém testovania, keď mali po rodinnej dovolenke výsledky testovania rýchlejšie, než stihli vybaliť kufre. "Veľmi dobre zorganizované, to minulý rok nebolo," zhodnotil.

Testujeme oveľa viac

"Teraz testujeme viac a pozor, ak to niekto porovnáva s minulým rokom, tak testujeme štyrikrát toľko," vysvetlil analytik s tým, že v Česku sa testuje ešte o niečo viac a čísla sú tam tiež veľmi nízke. "Rakúsko testuje asi 5 až 8-krát viac ako my," upozornil.

V tretej vlne bude podľa analytika na Slovensku treba pozerať na regionálne čísla a nebáť sa vysokého počtu infikovaných. Dôležitým ukazovateľom budú hospitalizovaní, nie však ich celkový počet, ale tempo ich nárastu. "Keď ich na Kysuciach bude viac, tak hygienik tam bude mať viac roboty ale to neznamená, že v Bratislave sa prestane na strednej škole chodiť na internát," povedal Bošňák.

"Vyzerá to, že covid automat bude v sebe mať aj parameter zaočkovanosti, čo je predpoklad dobrých vyhliadok," naznačil Bošňák. Riziko podľa neho môže znamenať návšteva pápeža. Bošňák upozornil, že hromadné podujatia takých rozmerov, aké boli avizované, sa v Európe v súčasnosti nekonajú. "Nikto iný v Európe nič také neorganizuje," zdôraznil. Podľa Bošňáka sa môže stať, že o veľkosti plánovaných akcií budú pred príchodom pápeža ešte debaty.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok