Delta variant na Slovensku dominuje, potvrdili výsledky z laboratórií

TA3
3.8.2021 15:59

Delta variant koronavírusu je na Slovensku už dominantný. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva s tým, že to potvrdili výsledky sekvenovania pozitívnych vzoriek za mesiac júl.

Podľa ÚVZ išlo o jav, ktorý sa dal očakávať. Takzvaný alfa variant dominoval ešte v prých dvoch júlových týždňoch, neskôr už pozorovali prevahu delta variantu. U jednej vzorky sa potvrdil aj delta variant nesúci navyše ďalšiu špecifickú mutáciu, ÚVZ však uvádza, že zatiaľ neexistujú dôkazy o vyšších rizikách.

Od spustenia sekvenovania do konca júla bol variant delta identifikovaný celkovo v 293 prípadoch. "Od 1. do 31. júla sa na Slovensku pomocou PCR testovania identifikovalo 1045 pozitívnych vzoriek. Na sekvenovanie bolo postúpených 672, čo predstavuje približne 64 % zo všetkých pozitívnych vzoriek. Pri počte 625 úspešne sekvenovaných vzoriek je ich podiel 60 % zo všetkých pozitívnych vzoriek," spresňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Na sekvenovaní vzoriek spolupracujú laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Ľudí zároveň vyzvali, aby aj naďalej dodržiavali opatrenia, ktoré spomaľujú šírenie vírusu. Cieľom opatrení je brániť prudkému nárastu infikovaných osôb, následnému vzostupu hospitalizácií, preťaženiu zdravotného systému a zabrániť úmrtiam.

„Očkované osoby sú chránené pred život ohrozujúcimi stavmi. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberať komunitné šírenie medzi neočkovanými osobami,” dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok