Kombinácia AstraZenecy s inými vakcínami je účinná, potvrdila štúdia

TA3 TASR
2.8.2021 17:54

Kombinácia vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca s druhou dávkou očkovacej látky od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo firmy Moderna poskytuje "dobrú ochranu" proti covidu. Uviedlo to v pondelok dánske centrum pre prevenciu a liečbu infekčných chorôb SSI.

AstraZeneca 1140 px
TASR/AP

"Štúdia ukazuje, že 14 dní po skombinovaní vakcín je riziko infekcie SARS-CoV-2 znížené o 88 percent v porovnaní s neočkovanými osobami," uviedol inštitút SSI v tlačovej správe. Dánsko vylúčilo ešte v apríli vakcínu Vaxzevria (AstraZeneca) zo svojho očkovacieho programu po správach o mimoriadne zriedkavých, ale vážnych prípadoch krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po očkovaní týmto preparátom. Vyše 144.000 ľudí, väčšinou zdravotnícki pracovníci, preto dostalo druhú dávku vakcíny založenej na technológii mRNA. Išlo o očkovacie látky od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že štúdia skúmala dáta od februára do júna tohto roka v období, keď v Dánsku prevládal alfa variant koronavírusu. Autori preto nedokázali dospieť k záveru, či rovnaká ochrana po kombinácii rôznych vakcín platí aj pre variant delta, ktorý je v súčasnosti v Dánsku najviac rozšírený.

Tamojšia vláda ponúkne aj tretiu dávku protikoronavírusovej vakcíny ľuďom, ktorí boli predtým zaočkovaní dvoma odlišnými preparátmi. Dánske ministerstvo zdravotníctva pre Dánsky rozhlas minulý týždeň uviedlo, že ľuďom zaočkovaným dvoma rôznymi dávkami bude po ukončení celonárodného vakcinačného programu ponúknutá aj tretia dávka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok