Prípady pytliactva narastajú. V Juhoafrickej republike zabili za pol roka najmenej 249 nosorožcov

TA3 TASR
31.7.2021 22:00

V Juhoafrickej republike zabili pytliaci počas prvých šiestich mesiacov tohto roka najmenej 249 nosorožcov, oznámila v sobotu tamojšia ministerka životného prostredia Barbara Creecyová.

Prípady pytliactva narastajú. V Juhoafrickej republike zabili za pol roka najmenej 249 nosorožcov
TASR/AP

Nárast pytliactva podľa nej súvisí zrejme s uvoľnením lockdownu, ktorý bol zavedený v dôsledku šírenia koronavírusu. Dodala, že väčšina tohtoročných útokov sa odohrala v Krugerovom národnom parku, kde bolo zabitých 132 nosorožcov.

Podľa agentúry AFP bolo v Juhoafrickej republike za prvý polrok zabitých o 83 nosorožcov viac v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2020.


   

Vláda začiatkom tohto roka oznámila, že počet nosorožcov zabitých pytliakmi pre ich vzácny roh klesol vlani o tretinu, a to najmä z dôvodu obmedzenia pohybu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Hoci je medzinárodné obchodovanie s nosorožími rohmi a slonovinou zakázané, ilegálne pašovanie neprestáva - najmä pre dopyt z Ázie. V Číne a vo Vietname môže cena za kilogram nosorožích rohov na čiernom trhu dosiahnuť 30.000 dolárov. Jeden roh má pritom zvyčajne hmotnosť tri až sedem kilogramov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok