Loď Ocean Viking zachránila zo Stredozemného mora ďalších 175 ľudí

TA3 TASR
31.7.2021 21:35

Posádka plavidla Ocean Viking prevádzkovaného humanitárnou organizáciou SOS Méditerranée zachránila v sobotu z vôd Stredozemného mora dokopy 175 ľudí vrátane 33 maloletých.

Loď Ocean Viking zachránila zo Stredozemného mora ďalších 175 ľudí
TASR/AP

V prvej polovici tohto roka zahynulo 1146 ľudí

Loď Ocean Viking podľa SOS Mediterranée najprv zachránila v medzinárodných vodách pri pobreží Líbye 57 ľudí z veľkého nafukovacieho člna. V rovnakej oblasti vykonala posádka lode v sobotu popoludní ďalšie dve operácie, pri ktorých zachránila z nafukovacích člnov dohromady 54 ľudí. Neskôr sa posádke podarilo zachrániť aj ďalších 64 ľudí z dreveného plavidla.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu zahynulo na mori v prvej polovici tohto roka pri pokusoch dostať sa do Európy najmenej 1146 migrantov. Organizácia SOS Méditerranée uvádza, že od februára 2016 zachránila pomocou svojich plavidiel vyše 30.000 ľudí.

Obviňuje krajiny EÚ

SOS Méditerranée obviňuje krajiny EÚ z toho, že koordinované pátracie a záchranné akcie zanedbávajú v snahe odradiť tak migrantov od takýchto plavieb z konfliktom zmietanej Líbye, kde sú vystavení zlému zaobchádzaniu a závažnému porušovaniu ľudských práv.

Organizácia Spojených národov vyzvala koncom mája vo svojej správe Líbyu a Európsku úniu, aby prepracovali postupy zamerané na záchranu migrantov v Stredozemnom mori, pokúšajúcich dostať sa z Afriky do Európy. Podľa OSN totiž doterajšie postupy "neuprednostňujú životy, bezpečnosť a ľudské práva migrantov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok