Nezaočkovaní prichádzajúci zo zahraničia sa budú musieť otestovať, vyhlásil nemecký minister

TA3 TASR
30.7.2021 14:54

Všetky nezaočkované osoby prichádzajúce do Nemecka zo zahraničia sa budú musieť od nedele preukázať testom na koronavírus. Plne zaočkovaní ľudia alebo tí, ktorí ochorenie Covid-19 už prekonali, test potrebovať nebudú. V piatok to oznámil nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, informovala agentúra AFP.

"Všetci nezaočkovaní ľudia sa v budúcnosti budú musieť otestovať, a to bez ohľadu na to, či prídu lietadlom, autom alebo vlakom," uviedol Spahn vo vyhlásení s tým, že toto pravidlo sa bude vzťahovať na všetky osoby staršie ako 12 rokov. Výnimku budú mať pendleri a osoby, ktoré cez Nemecko iba prechádzajú v rámci tranzitu, uvádza AFP.

Naďalej tiež ostáva v platnosti opatrenie, podľa ktorého sa testom musia preukázať aj zaočkované osoby prichádzajúce z krajín, kde prvýkrát zaznamenali známe koronavírusové varianty. Takýmito krajinami sú napríklad Brazília alebo Juhoafrická republika.

Nemecko v porovnaní so svojimi susednými krajinami eviduje toto leto nízke počty infikovaných. Pre variant delta však aj tam v uplynulých týždňoch zaznamenali nárast počtu nových prípadov. Za posledných 24 hodín sa tam vyskytlo 2454 prípadov nákazy.

Podľa doterajších pravidiel sa po príchode do Nemecka museli nezaočkované osoby preukázať testom iba v prípade, keď pricestovali lietadlom. Cestujúci inými dopravnými prostriedkami test potrebovali len v prípade, keď prichádzali z rizikovej krajiny. Nemecká polícia uviedla, že na dodržiavanie týchto opatrení bude dohliadať náhodnými previerkami. 

Sprísnenie pravidiel cestovania v posledných dňoch požadovali najmä predstavitelia nemeckých pohraničných regiónov, predovšetkým Bavorska a Porýnia-Falcka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok