Česko motivuje k očkovaniu. Ponúka dva dni voľna i výnimky pri nosení rúšok

TA3 TASR
30.7.2021 10:19

Česká vláda v piatok ráno schválila návrh premiéra Andreja Babiša, aby mali všetci štátni zamestnanci dva dni plateného voľna za očkovanie. Babiš to oznámil po zasadnutí. Premiér dodal, že nenašiel iný spôsob motivácie. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch zároveň informoval, že budú platiť výnimky pre nosenie rúšok a respirátorov.

Zamestnanci si môžu čerpať voľno

Premiér tiež povedal, že dva dni voľna pre zamestnancov nebudú záťažou pre štátnu kasu. "Môj návrh vychádza z informácií, ktoré som získal z privátnej sféry," dodal. Upozornil, že zamestnanci môžu voľno čerpať do konca roka. Vláda vyzvala aj kraje a samosprávy, aby podobne motivovali ľudí k očkovaniu. Podobné odporúčanie adresovala súkromným firmám.

Premiér už v stredu oznámil, že mieni vláde predložiť návrh o dvoch dňoch voľna po očkovaní, a to všetkým zamestnancom spadajúcim pod štátnu službu, ktorí sa zaočkovali od 1. januára 2021. Na sociálnej sieti dodal, že vláda uloží všetkým ministrom, aby dali dva dni voľna ďalším svojim zamestnancom - to sa týka aj ozbrojených zborov. Stačí sa preukázať národným certifikátom o očkovaní alebo aplikáciou Tečka.

Zmeny oznámil aj minister zdravotníctva

Minister zdravotníctva Vojtěch v piatok po rokovaní vlády tiež oznámil niekoľko zmien - napríklad ľudia s potvrdením od lekára budú môcť dostať zo zdravotných dôvodov výnimku z povinnosti nosiť respirátor alebo dokonca aj rúško. Zmena bude zapracovaná do mimoriadneho opatrenia o povinnom prekrytí horných dýchacích ciest. Predchádzajúce opatrenie tento týždeň zrušil Najvyšší správny súd.

Vojtěch vysvetlil, že ministerstvo upravilo opatrenie tak, aby rešpektovalo výhrady súdu. Ministerstvo však trvá na nosení ochrany úst a nosa, ktorá sa teraz vyžaduje napríklad vo verejných budovách alebo v MHD. Podľa Vojtěcha je nosenie respirátorov a rúšok základným opatrením v pandémii koronavírusu a odporúčajú ho aj medzinárodné inštitúcie.

Oznámil tiež, že vláda predĺžila do 31. augusta platnosť výnosu, ktorým dôrazne neodporúča cestovať do krajín s extrémnym rizikom nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok