Progresívci sa chcú zastať očkovaných ľudí, plánujú verejné zhromaždenie

TA3 TASR
29.7.2021 21:43

Verejné zhromaždenie Za očkované Slovensko nemá za cieľ stavať na uliciach dva znepriatelené politické tábory, ale povzbudiť očkovaných ľudí, ktorí svoje obavy a neistoty z vakcinácie prekonali a prispeli tým k budovaniu kolektívnej imunity na Slovensku.

Bihariová 1140 px (TASR/Dano Veselský)
TASR/Dano Veselský

V diskusii na TASR TV to povedala predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová na margo plánovaného piatkového zhromaždenia v Bratislave. Zdôraznila, že ak má očkovanie na Slovensku podporu väčšiny populácie, nemala by to byť väčšina mlčiaca. „Ak necháme hovoriť iba skupinu ukričancov, ktorí sa neštítia vyťahovať každý deň nové nepravdivé správy o tom, ako niekomu vakcína ublížila, a tie prípady sú nepotvrdené, tak budú zneisťovať ľudí ďalej,“ tvrdí predsedníčka PS.

Na Slovensku je podľa nej množstvo ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemôžu dať očkovať a široká skupina ďalších, ktorí váhajú. Za najlepšiu odpoveď na neistotu považuje racionálnu a komplexnú informačnú kampaň doplnenú možnosťou pred rozhodnutím o očkovaní otestovať svoj zdravotný stav. Poukázala na to, že k očkovaniu by sa malo pristupovať ako k odbornej téme súvisiacej s bojom proti pandémii a nesnažiť sa na jej základe polarizovať spoločnosť.

Progresívne Slovensko podľa nej napriek čiastkovým výhradám akceptuje novelu zákona, ktorá umožní pri definovaní protipandemických opatrení v ohrozených okresoch zohľadňovať údaje z digitálnych covid preukazov.

„Už v núdzovom stave sme museli zniesť určité obmedzenia. Tie prichádzajú na základe vedeckých dát a potvrdenia, že prichádza k ohrozeniu verejného zdravia. A vtedy sa musí na osoby, ktoré sú zraniteľnejšie práve preto, že neabsolvovali očkovanie, uplatniť prísnejšia ochrana ich zdravia,“ povedala s tým, že je to v ich záujme. Rozumie preto aj rozhodnutiu, že na septembrové stretnutia s pápežom Františkom budú mať prístup iba zaočkovaní.

Na druhej strane, príprava štátu na tretiu vlnu pandémie podľa nej nedostatočne zohľadňuje skúsenosti z prvých dvoch vĺn. „Mám pocit, akoby to na politickej scéne nikoho až tak netrápilo, že sa spoliehame, že cez to nejako preplávame." Dodala, že politická reprezentácia sa viac venuje vzájomným bojom ako boju s pandémiou a pandemické problémy len tlačí pred sebou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok