AstraZeneca sa nevzdáva, plánuje požiadať o schválenie vakcíny v USA

TA3 TASR
29.7.2021 13:25

Farmaceutická firma AstraZeneca vo štvrtok oznámila, že v druhej polovici tohto roku plánuje požiadať o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu na použitie v Spojených štátoch.

astrazeneca, vakcína, 1140x
TASR/AP

Spoločnosť spolu s ďalšími držiteľmi licencie na výrobu spomenutej vakcíny dodala v prvej polovici roku 2021 viac ako 700 miliónov dávok očkovacej látky do vyše 170 krajín, vyplýva z jej finančných výsledkov druhého kvartálu. V rámci toho bolo 80 miliónov doručených do iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť dostatok vakcín i pre nízko- a strednepríjmové štáty.

Keď britsko-švédsky výrobca vakcíny AstraZeneca zverejnil 22. marca údaje o klinických testoch v USA, predstavitelia firmy avizovali, že o povolenie vakcíny požiadajú Úrad pre kontrolu potravín a liečiv už v prvej polovici apríla. V apríli potom tvrdili, že žiadosť podajú v "nasledujúcich týždňoch".

Vakcínu od AstraZenecy schválili na použitie Británia, Európska únia i Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Napriek sťažnostiam z Európskej únie ohľadom meškajúcich dávok tejto očkovacej látky dostal 27-členný euroblok priamo od AstraZenecy v prvom polroku 2021 viac dávok než akýkoľvek iný subjekt. Spoločnosť doručila 97 miliónov dávok do krajín únie, 65 miliónov dávok do Brazílie a 52 miliónov dávok do Británie. Globálna aliancia pre vakcíny a očkovanie dostala 49 miliónov dávok a ďalších 57 miliónov bolo zaslaných pre iné krajiny.

Milióny ďalších dávok dodali iní držitelia licencie vrátane indickej biotechnologickej spoločnosti Serum Institute of India, čím bolo na celom svete dodaných dovedna viac ako 700 miliónov dávok tejto očkovacej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok