Ľudí nezaujíma zisk poisťovní, hovorí analytik. Dôležité je niečo iné

TA3 TASR
29.7.2021 11:27

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by mal riešiť predovšetkým to, či zdravotné poisťovne poskytujú svojim poistencom to, na čo majú zo zákona nárok. Otázka zisku zdravotnej poisťovne je pre poistenca bezvýznamná.

poistenie karta poistovňa zdravotníctvo ilu 1140px (TASR/Michal Svitok)
TASR/Michal Svitok

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský zdôraznil, že poistencov na prvom mieste zaujíma kvalita a dostupnosť služieb, ktoré pre nich zdravotné poisťovne nakupujú. Podľa jeho slov je aktuálny návrh len pokračovaním 15-ročného démonizovania zisku v zdravotnom poistení. "Strop 0,2 percenta je prakticky len inak pomenovaný zákaz zisku, pri takejto maximálnej návratnosti kapitálu sa dlhodobé podnikanie neoplatí," uviedol na margo rokovaní o obmedzení zisku zdravotných poisťovní.

Takáto zmena podľa analytika, paradoxne, vytvára najväčší priestor na zisk pre doteraz najstratovejšiu štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Poukázal tiež na to, že bola dofinancovaná sumou 200 miliónov eur. "Každoročný odlev poistencov zo štátnej poisťovne do súkromných naznačuje, že poistenci sú spokojní aj so službami poisťovní, ktoré dosahujú zisk, nie stratu," uviedol, pričom doplnil, že v rokoch 2010 až 2020 ubudlo VšZP viac ako pol milióna poistencov.

Dodal, že zisk je len semaforom, ktorý ukazuje, ktoré subjekty využívajú zdroje efektívnejšie. "Politikom by som odporúčal sústrediť sily na zadefinovanie nároku a základného balíka, geografickej a časovej dostupnosti služieb, aby poistenec mohol jednoduchšie porovnávať ponuku poisťovní," uzavrel.

Témy: Poisťovňa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok