Ventilátor na noc vypínajte. Zhoršuje pleť, vysúša dutiny a môže spôsobiť alergie

TA3/zm
29.7.2021 16:00

Zdá sa vám klimatizácia nezdravá, ale ako alternatívu ste si počas horúčav zvykli na ventilátor? Cez deň je to ešte ako-tak v poriadku, ale počas spánku by ste ho nemali nechať fúkať priamo na vás.

Ventilátor na noc vypínajte. Zhoršuje pleť, vysúša dutiny a môže spôsobiť alergie
Pexels/Huỳnh Đạt

Toľko sa toho hovorí o škodlivom vplyve klimatizácie, ale ventilátor spomína len málokto. Pritom aj takéto chladenie vzduchu je dobrým sluhom, ale zlým pánom.

Suché dutiny

Ak neviete v noci kvôli vysokým teplotám zaspať, možno uvažujete o tom, že by ste na seba nechali fúkať chladný vzduch z ventilátora. Ani to však nie je práve najzdravšia alternatíva, pretože sa tým rýchlejšie odparuje z vášho tela vlhkosť. To, čo vy môžete vnímať ako menej potu, telo vníma ako vysúšanie. Dehydratácia najviac postihuje ústnu dutinu a nos, preto sa môžete po noci so zapnutým ventilátorom budiť akoby s nádchou a zapchatým nosom či škriabaním v hrdle.

Výnimočný nie je ani pocit suchých očí, čo sa viac prejavuje u ľudí, ktorí počas dňa nosia kontaktné šošovky.  

Zhoršuje alergie

Rozptyľovanie chladného vzduchu nie je to jediné, čoho cirkuláciu ventilátor zabezpečuje. Ak máte v spálni akékoľvek alergény, týmto spôsobom sa ešte viac rozprúdia do vzduchu a vy ich počas spánku budete vdychovať. Neznamená to síce, že vám alergia vznikne, no ak ju už máte, nedivte sa zhoršenému stavu.

Prach, ako jeden z alergénov, sa dokonca usádza na samotných lopatkách ventilátora a jeho zapnutím si lieta po celej miestnosti.

Pleť trpí

Ak vás zdravotné následky stále nepresvedčili, dodajme, že suchý vzduch z ventilátora nie je bohviečo ani pre našu pleť. Môže sa javiť ako zvädnutá a mdlá. V tomto prípade však postačí, ak zvýšite vlhkosť v spálni napríklad tým, že popri prúdení vzduchu z ventilátora necháte blízko pohár s vodou.

Tento problém sa týka len žien, keďže máme vyššiu telesnú teplotu kvôli tomu, že máme aj prirodzene viac tuku ako muži.    

Témy: ventilátor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok