Klimatizácia a ženská pokožka: Čo robiť, aby vaša pleť netrpela?

TA3/ZuMa
24.5.2021 16:00

Klimatizácia je dobrý sluha, ale zlý pán. Naučte sa používať ju tak, aby pracovala vo váš prospech, nie naopak. Reč nie je len o zdraví, ale aj o stave našej pleti, ktorú nadmerné chladenie negatívne ovplyvňuje.

Klimatizácia a ženská pokožka: Čo robiť, aby vaša pleť netrpela?
Beiersdorf

Ocitnúť sa v klimatizovanom priestore nie je problém. Začínajúce vyššie teploty znamenajú, že sa chladenie vzduchu zapne vo vašom aute, pri návšteve nákupného centra či na pracovisku. Ochladenie počas horúčav je síce výborné, no i pri používaní klimatizácie platia určité zásady, aby netrpelo nielen vaše celkové zdravie, ale tiež pokožka.

Teplotné výkyvy

Na klimatizáciu reaguje každý organizmus inak. Niekomu nespôsobí žiadne problémy, iní trpia prechladnutím, bolesťou hlavy či celkovo zníženou imunitou. Základom je pomer vonkajšej a vnútornej teploty, aby pri prechode z interiéru na priame slnko nedostalo naše telo šok. Povedať presné číslo však nie je jednoduché. Všeobecne sa hovorí o výkyve maximálne päť až sedem stupňov, no s termoreguláciou si inak poradí dospelý, zdravý človek, a inak staršia osoba či dieťa.

Ideálne je, ak nezažijete teplotné „facky“, ale dovolíte telu, aby sa rozdielnym teplotám prispôsobilo postupne. Napríklad pri šoférovaní je ideálne zapnúť si klimatizáciu v rámci hodiny tak na pätnásť minút. Riešením je tiež striedanie chladenia s klasickým vetraním. Alebo ak odchádzate z kancelárie, nechoďte z klimatizovaného miesta rovno von, ale pár minút pobudnite napríklad na chodbe, kde bežne klíma nebýva. Rada odborníkov je aj vypiť pred odchodom von pohár studenej vody, ktorý naše telo ochladí a ľahšie sa vyrovná s horúcim počasím vonku.

O negatívnych vplyvoch klimatizácie na naše zdravie ste toho počuli určite mnoho. Uvedomili ste si však niekedy, že súvisí aj s kondíciou vašej pokožky?

Nástrahy klímy

Telo v klimatizovanom priestore nevytvára pot, čo je jedným z dôvodov straty vody v organizme. Chladný vzduchu tiež vysušuje pleť, čo sa môže prejaviť na zväčšených póroch, svrbení a nepríjemnom napnutí. Bez prirodzenej vlhkosti sa zviditeľňujú vrásky, a to isto nechcete.

Prevenciou je vhodne zvolená kozmetika. Nie len hydratačný krém, ale aj telové mlieko sú nutnosťou. Výborným pomocníkom sú i termálne vody v spreji, ktoré môžete mať neustále v kabelke.

Pitný režim pre pokožku

Hydratáciu dodávajte telu nielen zvonku, ale i z vnútra. Ak zabúdate cez deň piť, nezachráni vašu tvár ani najdrahšia kozmetika. Platí to i v prípade pobytu v chladenom priestore. Keďže klíma pleť vysušuje, hydratáciu jej musíte dodávať rovnako, ako keby ste sedeli na priamom slnku. Žiaľ, keďže sa človek príliš nepotí, mnohé ženy na to v klimatizovanej izbe či kancelárii zabúdajú.

Zároveň je dobré uvedomiť si, že nápoje ako je káva či čierny čaj ešte viac telo odvodňujú a kompenzovať by ste ich mali dvojnásobným prísunom tekutín.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok