Hádzanárky dostali pokutu za to, že hrali v šortkách a nie bikinách. Zaplatí ju speváčka Pink

TA3
28.7.2021 11:55

Nórske plážové hádzanárky dostali pokutu za zaujímavý priestupok. Odmietli totiž hrať v spodnom diele plaviek. Namiesto neho mali oblečené elastické šortky.

Hádzanárky dostali pokutu za to, že hrali v šortkách a nie bikinách. Zaplatí ju speváčka Pink
Instagram/norwaybeachhandballwomen

V zápase v Bulharsku o bronzovú medailu proti Španielsku vyjadrili hádzanárky svoj protest proti nariadeniu o spodnom diele ich športového odevu, ktorým je spodný diel bikín. Konanie hráčok sa však nepáčilo Európskej hádzanárskej asociácii, ktorá im udelila pokutu 1 700 dolárov, za „nesprávne oblečenie", píše nbcnews.com

Zatiaľ, čo muži môžu hrať v tielkach a šortkách, ktoré nie sú dlhšie než štyri palce nad kolenom, ženy musia nosiť stredne obopínajúce topy a spodný diel bikín, ktorý je priliehavý a prerezaný v uhle smerom k hornej časti nohy. Maximálna šírka jeho strany je pritom, podľa predpisov, štyri palce.

Odhodlali sa

Nie je to vhodné oblečenie pre aktivitu, akou je napríklad hra v piesku,“ povedal prezident Nórskej hádzanárskej federácie Kare Geir Lio pre NBC News s tým, že keď hrajú doma v Nórsku, hráčky súťažia v tom, v čom chcú. Pri zahraničných turnajoch sa však na nich vzťahujú pravidlá Medzinárodnej hádzanárskej federácie.

Hráčky požiadali o možnosť súťažiť v oblečení, v ktorom trénujú už od začiatku turnaja a ktoré im vyhovuje. Asociácia im však pohrozila pokutou. Pri nedeľnom zápase o bronz sa však odhodlali a obliekli si šortky. “Bolo to veľmi spontánne. Povedali sme si: Urobme to teraz a uvidíme, čo sa stane,” hovorí hráčka Katinka Haltvik.

Dostal som od nich správu 10 minút pre zápasom, že si vezmú šortky, s ktorými sú spokojné. Mali našu plnú podporu,” tvrdí tréner družstva.

Podpora a uznanie od speváčky Pink

Tímu vyjadrovali podporu ľudia doma aj v zahraničí. “Toto je úplne smiešne! Koľko zmien postoja je potrebných v staromódnom medzinárodnom patriarcháte športu?” napísal na sociálnej sieti nórsky minister kultúry.

Hráčky sa dokonca rozhodla podporiť aj americká popová speváčka Pink, informuje BBC. Ponúkla sa, že za ne pokutu zaplatí. “Som veľmi hrdá na nórsky ženský tím plážovej hádzanej, že protestoval proti sexistickým pravidlám týkajúcim sa ich dresov,” uverejnila speváčka na sociálnej sieti.

Nórsko sa od roku 2006 zasadzuje za to, aby boli šortky oficiálne považované za prijteľné v plážovej hádzanej. Návrh na zmenu predloží na kongrese Medzinárodnej hádzanárskej federácie v novembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok