Gymnastky bojujú proti sexualizácii. Na protest vymenili aj úbory

TA3
28.7.2021 06:00

Nemecké gymnastky sa na olympiáde v Tokiu predviedli v trochu iných úboroch, než na aké sme zvyknutí. Nešlo len o ich komfort, ale aj o symboliku a gesto boja proti sexualizácii tohto športu. O tom, že gymnastky čelia tlaku a hodnotí sa nielen výkon, ale aj výzor, vie svoje aj naša gymnastka Barbora Mokošová.

Gymnastky bojujú proti sexualizácii. Na protest vymenili aj úbory
TASR/AP

Pre pocit komfortu a bezpečia

Nemecký ženský tím sa rozhodol konať po svojom a súťažil v úboroch, ktoré zahaľujú oveľa viac ako tradičný trikot. Išlo o protest, ktorý sa začal už v apríli, keď si gymnastka Sarah Voss, taktiež z Nemecka, obliekla podobný úbor na európskom šampionáte. 21-ročná športovkyňa neskôr pre BBC povedala, že by chcela, aby sa mladé gymnastky cítili bezpečne.

Podľa jej slov ju podporila aj domáca federácia. "Ak sa niekto cíti dobre v normálnom trikote, nech ho nosí. Ak je mu však pohodlnejší dlhý trikot, mal by to zmeniť," dodala.

Neskôr na olympijských hrách v Tokiu sa takto obliekol celý tím. Voss spolu s Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz a Kim Bui nastúpili v dlhých úboroch. "Zakaždým, keď vám chýba pocit bezpečia, ovplyvní to aj váš výkon. Myslím, že tento komfort a nezamýšľanie sa nad tým, čo ľudia môžu alebo nemôžu vidieť, sú dôležité veci," uviedla Voss s tým, že niektoré dievčatá kvôli pochybnostiam o svojom tele v tomto športe často aj skončia.

Oblečenie ako problém

Oblečenie športovkýň sa v súčasnosti stáva čoraz väčšou témou. Britskú paralympioničku a dvojnásobnú svetovú šampiónku Oliviu Breen kritizovali aj za to, že jej súťažný úbor bol príliš krátky a nevhodný. Na Twitteri uviedla, že je z tohto posudzovania sklamaná. "Zaujímalo by ma, či by aj muža za toto skritizovali," uviedla.

Svoje si zažili aj Nórky súťažiace v plážovom volejbale, ktoré pokutovali za to, že mali počas hry na sebe krátke nohavice namiesto bikín.

Škandál zneužívania

Športovkyne apelujú na pocit bezpečia a zmeny aj pre kauzu, ktorá otriasla svetom gymnastiky. Po dlhých rokoch sa totiž ukázalo, že lekár americkej reprezentácie Larry Nassar svoje mladé zverenkyne sexuálne zneužíval. Gymnastka Voss a ďalšie zdôraznili, že mladé športovkyne by sa nemali báť stáť si za svojím.

Za túto formu protestu sa postavila aj nemecká federácia. Téma je podľa nej dôležitá najmä kvôli tomu, aby sa zabránilo sexualizácii v gymnastike a napokon aj sexuálnemu zneužívaniu.

Ťažšie chvíle prežila aj Mokošová

O tlaku v tomto športe vie svoje aj naša gymnastka Barbora Mokošová. V rozhovore pre Denník N prezradila, že rozhodkyne riešia aj to, či má veľký zadok a ako vyzerá v úbore. V gymnastike je síce estetický dojem dôležitý, no nemalo by to podľa nej byť na úkor zdravia.

"Čím menej mám kíl, tým moje telo menej trpí. Pri cvikoch je veľké preťaženie a ak som ľahšia, lepšie sa mi cvičí. Ale nemôže to byť na úkor porúch príjmu potravy, pretože aj to sa u nás často objavuje. Treba nájsť zlatú strednú cestu – aby bola športovkyňa zdravá, dobre sa jej cvičilo, ale aj aby dobre vyzerala v drese," uviedla s tým, že aj ona si zažila ťažšie obdobia, keď chcela schudnúť a skoro prestala jesť.

"Je veľmi jednoduché do toho spadnúť, najmä keď ide o šport, ktorý si to tak trochu vyžaduje. Napríklad pri akvabelách a krasokorčuľovaní, kde sa hodnotí aj celkový vzhľad," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok