Počet nakazených v Tokiu rekordne rastie, podľa premiéra budú používať nový liek

TA3 ČTK
28.7.2021 10:54

Počet nových prípadov nákazy covidom-19 v japonskom Tokiu po prvý raz prekročil tritisíc za deň. S odvolaním na vládne zdroje o tom v stredu informovala agentúra Kjódó.

Japonsko sa vyhlo zničujúcemu šíreniu nákazy, aké postihlo ďalšie krajiny vrátane Indie, Indonézie či Spojených štátov. Ale piata vlna poháňaná prevažne vysoko nákazlivým variantom delta teraz zaťažuje nemocnice v Tokiu, ktoré v súčasnosti hostí letné olympijské hry.

Japonský premiér Jošihide Suga v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že krajina neplánuje zastaviť prebiehajúcu olympiádu napriek rekordnému nárastu počtu nakazených. Dodal, že sa „vláde podarilo zaistiť nový liek, ktorý znižuje riziko vážneho priebehu choroby o 70 percent a ktorý sa odteraz bude používať.“ Neupresnil ale, o aký liek ide.

Olympiádu majú sledovať z domu

V každom prípade by som za súčasných okolností chcel požiadať obyvateľov, aby sa vyhýbali cestám von, ktoré nie sú nevyhnutné a pozerali sa na olympijské a paralympijské hry v televízii,“ povedal premiér.

Guvernérka japonskej metropole Juriko Koikeová uviedla, že stúpajúci počet „vážnych“ prípadov covid-19 núti miestne nemocnice pridávať lôžka. „Usilujeme sa o zaistenie nemocničných lôžok,“ povedala v utorok novinárom. „Znepokojuje ma postupné zvyšovanie počtu vážnych prípadov.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok