Podnikateľa Bočkaya nevydierali policajti, Makóovi mal dať milión eur, tvrdí jeho expriateľka

TA3 TASR
28.7.2021 10:30

Podnikateľa Dušana Bočkaya nevydierali policajti, ale vedome platil za služby v súvislosti so zahladením jeho trestnej činnosti. Vyplýva to zo stredajšej výpovede svedkyne Martiny Krištofovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

Podnikateľa Bočkaya nevydierali policajti, Makóovi mal dať milión eur, tvrdí jeho expriateľka
TASR/Jakub Kotian

Peniaze pre Makóa

Za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku sú v tejto veci obvinení bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vlčan, Podnikateľ v prípade figuruje ako poškodený.

Bývalá partnerka majiteľa a konateľa spoločnosti Bepol spomenula, ako viezla Bočkaya do Trnavy. „On si odbehol a vrátil sa s tým, že vec je vybavená,“ povedala. Neskôr bol podľa nej nervózny a tvrdil, že veci nejdú tak, ako mu sľúbili. Bočkay jej mal povedať, že bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi dal dovedna jeden milión eur.

 „Spomínal, že do troch-štyroch rokov by to mal mať na daňovom úrade vyriešené. Keďže sa s vecou nič nedialo, vymyslel plán, že udá ľudí, ktorí mu mali pomáhať, za vydieranie. Čo, samozrejme, urobil,“ spresnila.

Mala svedčiť o vydieraní

Bočkay od Krištofovej chcel, aby o vydieraní svedčila pred bratislavským vyšetrovateľom. „Mala som dosvedčiť, že pán Makó a celá finančná správa ho vydiera. Takúto vec som nemohla potvrdiť, lebo sa absolútne nezakladá na pravde,“ zdôraznila. 

Trestná činnosť sa mala týkať nadmerného uplatňovania daňových odpočtov v súvislosti s vývozom okien a nakladaním s odpadom. Svedkyňa tvrdí, že jej bývalému partnerovi mali okrem iných pomáhať aj bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník, či bývalý šéf NAKA Branislav Zurian.

Peter Gašparovič a Ladislav Vlčan sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok