Naliehavá výzva zdravotníkov z Kysúc: Ostáva nám trocha času, nepremárnime ho

TA3
28.7.2021 09:44

Zúfalí zdravotníci z nemocnice v Čadci vyzývajú ľudí, aby sa dali očkovať. Kompletné očkovanie má za sebou menej než štvrtina obyvateľov Kysúc a zdravotníci sa obávajú dopadu tretej vlny. "Očkovanie je jedinou účinnou obranou proti potencionálne závažnej, až smrteľne prebiehajúcej nákaze Covid 19," apelujú.

Naliehavá výzva zdravotníkov z Kysúc: Ostáva nám trocha času, nepremárnime ho
TASR/Pavol Ďurčo

Alarmujúco nízka zaočkovanosť

"Na základe alarmujúco nízkej preočkovanosti proti Covid nákaze v našom regióne, sa v mene zdravotníkov našej nemocnice, obraciame na Vás všetých obyvateľov Kysúc s výzvou, aby ste využili možnosť vakcinácie proti ochoreniu Covid 19," píše Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci na svojom facebooku.

"Na to, aby sme sa stihli ochrániť jediným účinným spôsobom - kompletným preočkovaním proti Covid 19 - nám ostáva ešte trochu času, skúsme ho nepremárniť," apelujú zdravotníci.

Nemocnica zdôrazňuje, že účinný a dostupný liek na koronavírus stále nie je k dispozícii a látky ako remdesivir či ivermektín sú len čiastočne úspešné a navyše nie sú vhodné pre všetkých chorých. "Ostatné lieky, často medializované, ako napr. milurit, antireumatiká, a pod. sa ukázali ako neúčinné," vysvetľujú zdravotníci.

Žiadne úmrtia po vakcíne

Podľa zdravotníkov z Čadce mali pozitívni pacienti, ktorí boli očkovaní prvou dávkou, "jednoznačne ľahší priebeh ochorenia, ako neočkovaní pacienti". Upozorňujú, že medzi ich pacientmi neevidujú žiadne úmrtie pacienta, ktorý by absolvoval kompletné očkovanie.

"Odmietame sa zapájať do diskusie s antivaxermi a samozvanými „znalcami“. Apelujeme na zdravý rozum a zodpovednosť každého Kysučana, ktorým hlasom chce načúvať," píše nemocnica v Čadci vo svojej výzve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok